Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Έχετε κάποιο σχόλιο; Πείτε μας τη γνώμη σας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011




Scimone, Spiro



 

Ο Spiro Scimone (Μεσσίνα, 1964) είναι Ιταλός ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας.
Το 1994 γράφει το πρώτο του έργο "Nunzio", όπου έπαιξε ο ίδιος και ο Francesco Sframeli, σε σκηνοθεσία του Carlo Cecchi με τον οποίο ο Scimone ξεκινά μια στενή συνεργασία. Ο Scimone και ο Sframeli, ως ηθοποιοί, πρωταγωνιστούν και στην Σαιξπηρική Τριλογία ("Άμλετ" το 1996, "Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας" το 1997 και "Με το ίδιο μέτρο" το 1998) σε σκηνοθεσία Cecchi στο θέατρο Garibaldi του Palermo.
Το 1994 κερδίζει το Premio Idi για νέους συγγραφείς, το 1995 το χρυσό μετάλλιο Idi σύγχρονης δραματουργίας και το 1997 το Premio Ubu ως νέος συγγραφέας.
Δύο χρόνια μετά, το 1999, γράφει τη "Γιορτή", έργο σκηνοθετημένο από τον Gianfelice Imparato. Με τη "Γιορτή", ο Scimone κερδίζει την αναγνώριση της Comedie-Francaise που παρουσιάζει το έργο "Piece", μεταφρασμένο στα γαλλικά από την Valeria Tasca και σε σκηνοθεσία του Galin Stoev. Στην Ελλάδα παρουσιάζεται για πρώτη φορά στις 20, 21, 22 Φεβρουαρίου 2009 σε κοινή παράσταση με το "Φακελο κατόπιν προσκλήσεως" του θιάσου από το Altera Pars.
Η ταινία "Due amici", που πραγματοποιήθηκε από τον Scimone και τον αχώριστο συνεργάτη του Francesco Sframeli το 2001, κερδίζει το 2002 τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας για την καλύτερη πρώτη ταινία. Το φιλμ, και αυτό στη μεσσινέζικη διάλεκτο, είναι εμπνευσμένο από την πρώτη θεατρική δουλειά τους "Nunzio" (1994) που σήμανε την καλλιτεχνική ένωση του διδύμου Scimone- Sframeli.
Ως ηθοποιός, ο Scimone συμμετείχε επίσης στις ταινίες : "L' uomo delle stelle" (1995) του Giuseppe Tornatore και "Cinque giorni di tempesta" (1997) του Francesco Calogero.
Θεατρικά έργα:
- 1994- Nunzio
- 1997- Bar
- 1999- La festa (Η γιορτή)
- 2003- Il cortile (Η αυλή)
- 2006- La busta (Ο φάκελος)

Φιλμογραφία:
- 1995- L' uomo delle stelle (του Giuseppe Tornatore)
- 1997- Cinque giorni di tempesta (του Francesco Calogero)
- 2002- Due amici (των Spiro Scimone, Francesco Sframeli)

Βραβεύσεις- αναγνωρίσεις:
- 1994- Premio Idi για νέους συγγραφείς
- 1995- Χρυσό βραβείο Idi σύγχρονης δραματουργίας
- 1997- Premio Ubu νέου ηθοποιού
- 2002- Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για την καλύτερη πρώτη ταινία (εξ ημισίας με τον Francesco Sframeli)
- 2004- Premio Ubu καλύτερου θεατρικού κειμένου (για το έργο "Η αυλή")

 
Τίτλοι στη βάση Βιβλιονέτ
(2011) Η αυλή, Αιγόκερως

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)