Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Το Κρούσοβο πέρα από την ιστορία και τη μνήμη 1845-1903

Το Κρούσοβο πέρα από την ιστορία και τη μνήμη 1845-1903


Όψεις από την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία του Κροσόβου, ώς την εξέγερση του Ίλιντεν: Από το ανέκδοτο αρχείο του Γ. Νιτσιώτα

Ηλιάδου - Τάχου Σοφία

Σταμούλης Αντ., 2004
192 σελ.
ISBN 960-8353-16-5, ISBN-13 978-960-8353-16-9, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 26,50

Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει πολλά διαφορετικά είδη πηγών. Πρώτα το ιδιωτικό αρχείο του Καθηγητή Γ. Νιτσιώτα, που αποτελείται κυρίως από εταιρικά, που συνομολογήθηκαν ανάμεσα στους "συντρόφους" μιας οικογενειακής κομπανίας. Έπειτα τις εκτιμήσεις των ξένων Προξένων, γύρω από την πολιτική και οικονομική κατάσταση του Κρουσόβου, αλλά και ολόκληρης της περιοχής, ώς την εξέγερση του Ίλιντεν.
Εξετάζει ακόμα τις αναφορές των Ελλήνων Προξένων που σχετίζονται με τη δημογραφική σύνθεση και το εθνικό φρόνημα του πληθυσμού του Κρουσόβου και αποτυπώνει τη λειτουργία της ελληνικής κοινότητας, μέσα από ανέκδοτα τεκμήρια.
Είναι λοιπόν φανερό ότι τα διαφορετικά είδη πηγών διαμορφώνουν πολλαπλά επίπεδα: το οικονομικό, το κοινωνικό, το εκπαιδευτικό, τα οποία ανταποκρίνονται στις ξεχωριστές λειτουργίες της Κοινότητας Κρουσόβου, στη διάρκεια του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα. Και σίγουρα τα πολλαπλά επίπεδα προκαθορίζουν τις διαφορετικές και πολυσήμαντες διαστάσεις των στόχων της παρούσας γραφής. Γιατί το βιβλίο αποπειράται να συμβάλει τόσο στην ερμηνεία των ανέκδοτων μαρτυριών για το Κρούσοβο, όσο και στην αποκρυπτογράφηση των δρόμων του εμπορίου που διεξαγόταν ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και την Αυστρία, από τους βλάχους εμπόρους του Βιλαετίου Μοναστηρίου.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)