Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Από το λυρισμό στο μοντερνισμό

Από το λυρισμό στο μοντερνισμό


Πρόσληψη, ρητορική και ιστορία στη νεοελληνική ποίηση

Δημήτρης Τζιόβας
επιμέλεια σειράς: Χάρης Βλαβιανός

Νεφέλη, 2005
296 σελ.
ISBN 960-211-771-0, ISBN-13 978-960-211-771-2, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 18,86

Οι μελέτες του παρόντος τόμου περιστρέφονται γύρω από ορισμένους θεματικούς άξονες όπως το θέμα της ποιητικής και κριτικής πρόσληψης, το ζήτημα του λυρισμού, η σχέση μοντερνισμού και πρωτοπορίας, ο ρόλος της ρητορικής στην ποίηση και ο διάλογος ιστορίας και ποιητικής. Μπορούν να λειτουργήσουν ως ερεθίσματα για μια άλλη προσέγγιση της ποίησης: ιστορική και ρητορική συνάμα, που ενδεχομένως βοηθήσει στο να κατανοήσουμε καλύτερα τις συνέχειες και ρήξεις στη νεοελληνική ποίηση αλλά και τον διάλογο ποιητών και ρευμάτων. Μέσα από τη συγκεντρωτική επανέκδοσή τους αναδεικνύονται περισσότερο τα είδη, τα ρεύματα, και τα ζητήματα, συνθέτοντας έτσι μετωνυμικά το ιστορικό φόντο για να εκτιμήσουμε και ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις στη σύγχρονη νεοελληνική ποίηση.

Το βιβλίο αρθρώνεται στα εξής μέρη: Ι. "Λυρισμός και πρόσληψη", Κεφ. 1, "Η πρόσληψη του Σολωμού: εθνική ποίηση και το ζήτημα του λυρισμού", Κεφ. 2, "Ο Κάλβος και η ποιητική της διαφοράς", Κεφ. 3, "Ποιητική μνήμη ή το φάσμα του καρυωτακισμού: Εμπειρίκος, Κοντός, Γκανάς". ΙΙ. "Μοντερνισμός και πρωτοπορία", Κεφ. 4, "Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου: το δίλημμα του μοντερνισμού και η ουτοπία της υπερβατικής σύνθεσης", Κεφ. 5, "Η ποίηση του Καρυωτάκη ως πρόκληση στο μοντερνισμό", Κεφ. 6 "Η 'Ποιητική' της ενοχής και το υλικό σθένος των λέξεων". ΙΙΙ. "Ιστορία και ρητορική", Κεφ. 7, "Ο υπαρξιακός ιστορισμός του Σεφέρη", Κεφ. 8, "Η ρητορική της αποστροφής και της παντάνασσας κραυγής στον Εμπειρίκο", Κεφ. 9, "Ο Ορέστης του Ρίτσου: η πολιτική του μύθου και η αναρχία της ρητορικής".

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)