Περί μαγείας

Περί μαγείαςΔόκτωρ Γιοχάνες Φάουστ
μετάφραση: Νίκος Δεληβοριάς

Οδυσσέας, 2005
476 σελ.
ISBN 960-210-494-5, ISBN-13 978-960-210-494-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 25,44

Δόκτωρ Γιοχάνες Φάουστ: πρόσωπο ιστορικό και αμφιλεγόμενο. Η φήμη που απέκτησε σε ολόκληρη την Ευρώπη με τις θεωρίες και τις εκκεντρικές πράξεις του ενέπνευσαν λογοτέχνες όπως οι Γκαίτε, Χάινε, Πολ Βαλερί, Τόμας Μαν αλλά και τους συνθέτες, Σούμαν, Λιστ, Γκουνό, Μπερλιόζ.
Ήταν γιατρός, αστρολόγος, μάγος και αλχημιστής. Έζησε σε διάφορες γερμανικές πόλεις, αφού αργά ή γρήγορα οι τοπικές αρχές τον ανάγκαζαν να φύγει. Αποκαλούσε τον εαυτό του "φιλόσοφο των φιλοσόφων" και καυχιόταν ότι μπορούσε να κάνει τα θαύματα του Χριστού. Έπεισε τους συγχρόνους του ότι συνομιλούσε με τους δαίμονες και τους εξανάγκαζε να "ποιούν το θέλημά του", έκλεινε συμφωνίες μαζί τους για να του φέρουν χρήμα, δύναμη και ωραίες γυναίκες.
Ο Φάουστ είναι ο πρώτος μάγος που δήλωσε επιστήμονας. "Και ποιος άλλος από τον Διάβολο, θα σου διδάξει τις επιστήμες;» αναρωτιέται φωναχτά μέσα στο βιβλίο. Έτσι αντί να επικαλεστεί τον θεό, τον οποίο ακόμη φοβάται, επικαλείται τις δυνάμεις του Κάτω Κόσμου. Είναι χαρακτηριστικός εκπρόσωπος μιας σκοτεινής εποχής κατά την οποία τα πνεύματα και ο Διάβολος αποτελούν χειροπιαστή πραγματικότητα και η επικοινωνία μαζί τους είναι εφικτή.
Το βιβλίο περιέχει ό,τι έχει διασωθεί από τα γραπτά του Γιοχάνες Φάουστ και βασίζεται σε ένα χειρόγραφο της βιβλιοθήκης του δούκα του Κόμπουργκ που είχε την τύχη να περιέλθει στα χέρια του εκδότη Γ. Σάιμπλε από τη Στουτγάρδη και εκδόθηκε το 1849 και το 1851.
Τι περιλαμβάνει ο ευφάνταστος Δόκτωρ Φάουστ στο έργο του;
Χαρακτηριστικά των δαιμόνων, ειδικότητές τους -καθώς όλοι δεν εμπλέκονται σε όλα τα ζητήματα-, μέρες και ώρες που μπορείτε να τους βρείτε ευκολότερα, πώς να καλοπιάσετε, να "δέσετε" ή και να "απολύσετε" τον καθένα. Επίσης στοιχεία για ψευτοδαίμονες και πολλά επεξηγηματικά σχεδιαγράμματα, χρήσιμες σφραγίδες με οδηγίες κατασκευής και χρήσης τους, απεικονίσεις δαιμόνων και εξορκισμούς κάθε είδους. Οι συμβουλές περί μαγείας είναι σαφείς και λεπτομερείς.