Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Περί ηθικής

Περί ηθικής


Λόγος και αντίλογος: Ιδεαλισμός ή ρεαλισμός

Charles Larmore, Alain Renaut
επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου
μετάφραση: Μιχάλης Πάγκαλος

Πόλις, 2006
120 σελ.
ISBN 960-435-098-6, ISBN-13 978-960-435-098-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 11,21

O Τσαρλς Λάρμορ και ο Αλαίν Ρενώ, από διαφορετικούς φιλοσοφικούς ορίζοντες ο καθένας, υπερασπίζονται την αρχή της αυτονομίας της ηθικής και υιοθετούν κριτική στάση απέναντι στην υποκειμενιστική αντίληψη της αξίας. Ωστόσο δεν αντιλαμβάνονται κατά πανομοιότυπο τρόπο το πρόβλημα της αντικειμενικότητας των αξιών και των κανονιστικών αρχών.
O διάλογος μεταξύ των δύο συγγραφέων ξεκίνησε με αφορμή μια "φιλοσοφική αλληλογραφία". Αναπτύχθηκε και αποκρυσταλλώθηκε με την ευκαιρία μιας δημόσιας συζήτησης, που έγινε στη Σορβόννη στις 15 Μαΐου 2003. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, οι συνομιλητές και οι πολυάριθμοι ακροατές που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τη δημιουργική τους αντιπαράθεση είδαν να αναδεικνύονται προοδευτικά, και μάλιστα με ολοένα μεγαλύτερη ακρίβεια, οι όροι μιας ριζικής αντίθεσης ως προς τον τρόπο θεώρησης της ηθικής. Αμφότεροι οι συνομιλητές προσήλθαν αρχικά στη συζήτηση με το αίσθημα ενός κοινού φιλοσοφικού ορίζοντα. Καθώς όμως η συζήτηση προσαρμόστηκε στη δυναμική των διευκρινίσεων και των αλλεπάλληλων εμβαθύνσεων, αναδιαρθρώθηκε με τρόπο συναρπαστικό πάνω στους όρους μιας κλασικής φιλοσοφικής αντιπαράθεσης, δηλαδή της αντιπαράθεσης μεταξύ ιδεαλισμού και ρεαλισμού.
Από το γενικό πλαίσιο αυτής της συναρπαστικής συζήτησης, που στηρίζεται στις πιο κλασικές θεματικές της ηθικής φιλοσοφίας, θα μπορούσαμε να αντλήσουμε τα στοιχεία ενός εξαιρετικά επίκαιρου και ζωντανού αναστοχασμού των αντιλήψεων περί ηθικής στις σύγχρονες κοινωνίες.

(Patrick Savidan)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)