Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
18ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκη Photosynkyria 06

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκη Photosynkyria 06


Το φωτογραφικό ντοκουμέντο: όψεις και μεταμορφώσεις

φωτογράφιση: Συλλογικό έργο
επιμέλεια: Ηρακλής Παπαϊωάννου

Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, 2006
127 σελ.
ISBN 960-89064-0-7, ISBN-13 978-960-89064-0-2, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 5,09

Το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας "Photosynkyria" πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο τέλος του χειμώνα, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του εικαστικού και ευρύτερου κοινού και αποτελώντας ένα σημαντικό σταυροδρόμι μεταξύ της ελληνικής και διεθνούς φωτογραφικής σκηνής. Τα τελευταία επτά χρόνια, που η "Photosynkyria" οργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ορίζεται κάθε χρόνο καλλιτεχνικός διευθυντής που προτείνει ένα θέμα, επιτρέποντας την εστίαση σε ένα πιο συγκεκριμένο πεδίο μέσα από μια σειρά εκθέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της 18ης "Photosynkyria" και επιμελητής του ΜΦΘ θα επιχειρήσω, κάτω από το γενικό τίτλο "Το φωτογραφικό ντοκουμέντο: όψεις και μεταμορφώσεις", να διερευνήσω ορισμένες από τις ιστορικές και σύγχρονες όψεις του φωτογραφικού ντοκουμέντου, μέσα από επιλεγμένες εργασίες ελλήνων και ξένων φωτογράφων.

Η ψηφιακή επανάσταση, η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης, η δυνατότητα ζωντανής σύνδεσης με όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, η τηλεοπτική σαγήνη και τα ισχυρά εικονογραφικά της πρότυπα, η αποκάλυψη ιστορικών φωτογραφιών που έχουν υποστεί παραποίηση, έχουν θέσει τα τελευταία χρόνια περισσότερο σε κρίση την παραδοσιακή πίστη προς τη δυνατότητα της φωτογραφίας να αποτελεί ένα αδιαμεσολάβητο αποτύπωμα της πραγματικότητας, ένα ψήγμα αντικειμενικής αλήθειας.

Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί στο σύνολο των 29 εκθέσεων, έργα που έχουν χαρακτήρα ντοκουμέντου και ιστορική διάσταση, όπως η μεγάλη αναδρομική έκθεση της Βούλας Παπαϊωάννου στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, μια παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Ιστορική διάσταση έχουν ακόμη οι ανώνυμες συνήθως φωτογραφίες από τη συλλογή του Άρη Παπατζήκα, οι "Σκαπανείς του τεχνικού πολιτισμού" από το Φωτογραφικό Αρχείο της ΔΕΗ με ντοκουμέντα από τον εξηλεκτρισμό της χώρας, καθώς και το έργο του Στέργιου Τσιούμα με ανέκδοτο υλικό από τη Θεσσαλονίκη της δεκαετίαςτου '70.

Στο σύγχρονο επίπεδο, η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει ατομικές παρουσιάσεις φωτογράφων που εργάζονται από διαφορετικές οπτικές γωνίες στο χώρο του ντοκουμέντου. [...]

(από το κείμενο του καλλιτεχνικού διευθυντή της "Photosynkyria 06")

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)