Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ο μαγικός κόσμος των παιχνιδιών

Ο μαγικός κόσμος των παιχνιδιών


Ευρωπαϊκά παιχνίδια από τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Μαρία Αργυριάδη
επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αδάμ

Αδάμ - Πέργαμος
Μουσείο Μπενάκη
2003
204 σελ.
ISBN 960-500-427-5, ISBN-13 978-960-500-427-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 78,48

[...] Στην προσπάθεια της καταγραφής της μαγευτικής πορείας των παιχνιδιών, πληροφορίες αντλήθηκαν από ποικίλες πηγές. Καθώς το πέρασμα του χρόνου και η φύση των υλικών δεν επέτρεψαν σε πολλά παιχνίδια να φτάσουν έως τις μέρες μας, για την περίοδο του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης πολύτιμα στάθηκαν τα στοιχεία που παρέχουν μικρογραφίες χειρογράφων, επιστημονικές πραγματείες ή κείμενα για την παιδική ηλικία, την ηθική διαπαιδαγώγηση, τη θρησκευτική καθοδήγηση, ευρήματα ανασκαφών, έργα τέχνης κ.ά.

Για να γίνει η παρουσίαση του υλικού όσο το δυνατόν πιο εποπτική, τα παιχνίδια των συλλογών του Μουσείου Μπενάκη ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανά είδος. Δίνονται επίσης στοιχεία για τη χρονολόγηση και τα υλικά κατασκευής των παιχνιδιών, αναφέρονται τα κυριότερα κέντρα παραγωγής και οι σημαντικότεροι κατασκευαστές, επισημαίνονται οι αποδέκτες και ο πιθανός εκπαιδευτικός ή άλλος χαρακτήρας τους. Παράλληλα, το γλωσσάρι που παρατίθεται στο τέλος του βιβλίου, σκοπό έχει να εξοικειώσει τον αναγνώστη με τη σχετική τεχνική ορολογία.

Για την πληρέστερη παρουσίαση των παιχνιδιών, εκτός από τα κείμενα και τις πολυάριθμες φωτογραφίες, παρατίθεται πλούσιο αρχειακό - φωτογραφικό και έντυπο- υλικό που χρονολογείται από τον 12ο έως και τις αρχές του 20ού αιώνα. Το υλικό αυτό λειτουργεί συμπληρωματικά, μεταφέροντας και κάτι από την ατμόσφαιρα της κάθε εποχής.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι η παρούσα έκδοση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της έκθεσης "Ευρωπαϊκά Παιχνίδια από τις Συλλογές του Μουσείου Μπενάκη", που φιλοξενήθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών της Θεσσαλονίκης. [...]

Μαρία Αργυριάδη, υπεύθυνη Τμήματος Παιδικής Ηλικίας και Συλλογής Παιχνιδιών, Μουσείου Μπενάκη

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)