Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε απο την εταιρεία που φιλοξενούσε την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Η υπηρεσία πλέον διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Φλωρεντίνη Καλούτση και η τέχνη της Κρήτης

Φλωρεντίνη Καλούτση και η τέχνη της Κρήτης


Από τη Μινωική ως τη σύγχρονη εποχή

Ζωή Μητσοτάκη
επιμέλεια: Λούση Μπρατζιώτη
μετάφραση: Αγγελική Κοσμοπούλου

Μουσείο Μπενάκη, 1999
222 σελ.
ISBN 960-8452-59-7, ISBN-13 978-960-8452-59-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 30,00

[...] Η Φλωρεντίνη Καλούτση δεν αντέγραψε απλά τα κοσμήματα των αρχαίων αγγείων ή των τοιχογραφιών. Ανήκε στους χαρισματικούς ανθρώπους που μπορούν να αποκαθιστούν δρόμους επικοινωνίας ανάμεσα σε "ειδότες και μη ειδότες". Τα φυτικά κοσμήματα, τα κρίνα, ο διπλούς πέλεκυς (τα "πελέκια") κατά την έκφρασή της), ο ιερός κόμβος, τα 185 σχέδια που παρουσιάζονται με περισσή επιμέλεια στον κατάλογο της Ζωής Μητσοτάκη πλέχτηκαν στο στημόνι και στο υφάδι με τρόπο φυσικό και αβίαστο, όπως αρμόζει σε ανθρώπους που διαχειρίζονται τους μύθους και την ιστορία. Διαθέτοντας "καινούργιες μονάδες για τη μέτρηση του κόσμου", κατά την έκφραση του ποιητή, κατάφερε να διευρύνει το καλλιτεχνικό της πεδίο σε πρότυπα οργανωμένη οικοτεχνία, ξαναβρίσκοντας έτσι την άκρη του αέναου κύκλου που οδηγεί στις υφάντρες του προϊστορικού Αιγαίου που ύφαιναν λιτά και πιθανόν κοσμούσαν σκεύη καθημερινής χρήσης ή περίτεχνα αγγεία. Μέσα από αυτήν τη μυστική κίνηση των πραγμάτων διπλασίασε τις ικανότητές της, αγγίζοντας το πραγματικό νόημα της ελευθερίας που αποζητά κάθε καλλιτέχνης, κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος.
Αλεξάνδρα Καρέτσου
Αρχαιολόγος, Διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)