Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
23η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας 2005

23η Μπιενάλε Αλεξάνδρειας 2005


Ελληνική συμμετοχή: Νίκος Αλεξίου, Λίζη Καλλιγά

Χριστίνα Πετρηνού, Αλεξάνδρα Κοροξενίδη
έργα: Νίκος Αλεξίου, Λίζη Καλλιγά
επιμέλεια: Χριστίνα Πετρηνού, Ελένη Σαρόγλου

Cube Art Editions [ Κύβος Εκδόσεις Τέχνης ]
Υπουργείο Πολιτισμού
2005
140 σελ.
ISBN 960-87354-6-7 , ISBN-13 978-960-87354-6-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 15,00

Ο δίγλωσσος κατάλογος της 23ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας, αποτελεί συνέκδοση του Υπουργείου Πολιτισμού και των εκδόσεων Κύβος. Οι εκδόσεις Κύβος, για πέμπτη χρονιά συνεχίζουν την δραστηριότητά τους στο χώρο του βιβλίου, εκδίδοντας βιβλία γύρω από το έργο καλλιτεχνών, ή βιβλία που προκύπτουν από τις ιδέες καλλιτεχνών πάνω σε κάποιο θέμα. Τα βιβλία γύρω από το έργο καλλιτεχνών, λειτουργούν ως κατάλογοι και δημιουργούνται είτε με αφορμή κάποια έκθεση, είτε χωρίς αφορμή απλά σαν καταγεγραμμένα ντοκουμέντα του έργου του καλλιτέχνη.
Τα βιβλία που βασίζονται σε κάποια ιδέα που είχε ο καλλιτέχνης, αντιμετωπίζονται
ως αυτοτελή έργα και ξεφεύγουν από την ευρεία έννοια του βιβλίου αγγίζοντας περισσότερο την έννοια του "έργου" και του "project" (artists' books). Και οι δύο αυτές εκδόσεις απαιτούν την στενή και αμοιβαία συνεργασία εκδότη και καλλιτέχνη έτσι ώστε να επιτευχθεί το τελικό αποτέλεσμα.
Στόχος για τον κατάλογό αυτό υπήρξε η άρτια παρουσίαση των έργων των δύο καλλιτεχνών και η δημιουργία μίας έκδοσης που μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου αρχείου για τη σύγχρονη ελληνική τέχνη.
Ο Νίκος Αλεξίου και η Λίζη Καλλιγά, εικαστικοί διαφορετικής γενιάς, ιδιαίτερα καταξιωμένοι στον χώρο της τέχνης, επελέγησαν από το Υπουργείο Πολιτισμού για
να αποτελέσουν την Εθνική Συμμετοχή της 23ης Μπιενάλε της Αλεξάνδρειας (1/12/05-28/02/06) την επιμέλεια της οποίας ανέλαβε η ιστορικός τέχνης Χριστίνα Πετρηνού. Για τη διοργάνωση, υπό τον τίτλο "Διαφάνεια του Σύμπαντος-Μαγεία της Μεσογείου", οι δύο καλλιτέχνες εκθέτουν μαζί για πρώτη φορά. Αν και οι δουλειές τους δεν φαίνονται να συμπίπτουν, εν τούτοις έχουν ένα κοινό στοιχείο: επεξεργάζονται και ενσωματώνουν στα έργα τους το άυλο φως ως ύλη.
Η Λίζη Καλλιγά τιμήθηκε για τη σειρά ασπρόμαυρων φωτογραφιών της "Κολυμβητές" με την ανώτερη διάκριση της Μπιενάλε, το "Χρυσό Φάρο Αλεξανδρείας", μετά από κρίση της διεθνούς επιτροπής. Η Καλλιγά παρατηρεί και φωτογραφίζει στην παραλία του Αγίου Νικολάου στις Σπέτσες τους "ανώνυμους κολυμβητές" στο πρωινό καλοκαιρινό τους μπάνιο στη θάλασσα.
Ο Νίκος Αλεξίου συμπύκνωσε σε μία εγκατάσταση έργα που αφορούν το σύνολο της δουλειάς του, δημιουργώντας ένα είδος αναδρομικής έκθεσης, υπό τον τίτλο
"Angel rolling up the heavens" (2005).

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)