Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Όψεις του σύγχρονου πολιτισμού

Όψεις του σύγχρονου πολιτισμού


Φιλοσοφικό καφενείο

Κώστας Γεωργουσόπουλος, Χρήστος Γιανναράς, Γιώργος Καραμπελιάς, Βασίλης Καραποστόλης, Διαμάντης Λεβεντάκος, Γιάννης Μεταξάς, Μιχάλης Μερακλής, Σάββας Μιχαήλ, Παναγιώτης Νούτσος, Κωνσταντίνα-Νάντια Σερεμετάκη
επιμέλεια: Διαμάντης Λεβεντάκος

Ελληνικά Γράμματα
Μουσείο Μπενάκη
2006
150 σελ.
ISBN 960-442-468-8, ISBN-13 978-960-442-468-9, [Εξαντλημένο]
Τιμή € 10,09

Σκοπός της έκδοσης αυτού του τόμου είναι η έντυπη και επεξεργασμένη παρουσίαση των ομιλιών του πρώτου Φιλοσοφικού Καφενείου που οργανώθηκε το 2005 από το Μουσείο Μπενάκη και το Κέντρο Πολιτιστικών Μελετών με γενικό θέμα τον σύγχρονο πολιτισμό.
Από θεματικής πλευράς τα εννιά κείμενα του παρόντος τόμου διακρίνονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτά που αναφέρονται γενικά στον σύγχρονο δυτικό και ελληνικό πολιτισμό, και σ' εκείνα που επικεντρώνονται σε επί μέρους τομείς της σύγχρονης κουλτούρας και συγκεκριμένα στην καθημερινότητα, στη μεγαλούπολη, στο σώμα, στους διανοούμενους και στο θέατρο.
Κοινό χαρακτηριστικό όλων των κειμένων, πέραν των επί μέρους διαφορών τους, είναι μια κριτική αρνητική στάση απέναντι στον σύγχρονο πολιτισμό, στον οποίο αποδίδονται ως χαρακτηριστικά, μεταξύ των άλλων, η αγοραιοποίηση της κοινωνίας, η προϊούσα εκτεχνίκευση της ζωής, η κατίσχυση της χρηστικής ορθολογικότητας, η μαζικοποίηση της κοινωνίας, η ατομικιστική αποξένωση και η ομογενοποιητική παγκοσμιοποίηση. Ειδικότερα η Ελλάδα κρίνεται ως θύμα ενός μονοδιάστατου και άκριτου εκδυτικισμού και της πόλωσης ανάμεσα σ' έναν πολιτισμικό ενδοτισμό (ευρωκεντρισμό) και μια αμυντική σκλήρυνση της εθνικής ταυτότητας (ελληνοκεντρισμός).

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)