Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Γεωτεχνικό σχέδιο

Γεωτεχνικό σχέδιοΚοσμάς - Αριστοτέλης Γ. Δούκας

Εκδόσεις Γιαχούδη, 2003
237 σελ.
ISBN 960-7425-71-5, ISBN-13 978-960-7425-71-3, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 25,48

Η προστασία του περιβάλλοντος, που αποτελεί σήμερα μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες και ευθύνες είναι αδύνατον να οργανωθεί και να είναι συστηματικά αποτελεσματική αν δεν Βασιστεί στην επικοινωνιακή παρουσίαση αριθμών, πινάκων σε μορφή χαρτογραφημάτων και διαγραμμάτων.
Η αρχική μορφή των σχεδιαστικών προγραμμάτων που δούλευαν στο λειτουργικό σύστημα DOS, ήταν κάθε άλλο παρά φιλική στο χρήστη έπρεπε ο χρήστης να απομνημονεύσει πλήθος εντολών, με λιγότερες δυνατότητες σχεδίασης απ' ότι σήμερα. Η πρόοδος της τεχνολογίας με τα Windows, συνετέλεσε στην γρήγορη εξάπλωση της ψηφιακής σχεδίασης.
Πρέπει όμως γενικά, να παρατηρήσουμε, ότι αν και η τεχνολογία έχει δραματικά αλλάξει τα διαγράμματα (γραφικά) και τη χαρτογραφία, εν τούτοις δεν άλλαξαν πολλές διαδικασίες που δοκιμάσθηκαν στο χρόνο. Στο σχήμα φαίνεται ο χάρτης της Ελλάδας που συντάχθηκε από τον Πτολεμαίο το 1513. Αν εξαιρέσουμε την ακρίβεια, η συνολική παρουσίαση, των τοπωνυμίων ιδιαίτερα, είναι εξαιρετική.
Στην πληθώρα των λύσεων που υπάρχουν σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας, σημαντικό είναι να βρούμε την καταλληλότερη παρουσίαση που δεν καταβάλλει τον αναγνώστη, δεν αποκρύπτει σημαντικές πληροφορίες και κατευθύνει τον αναγνώστη στα κομβικά σημεία που θέλουμε να του μεταδώσουμε.
Διαχρονικά ενημερωμένο σύγγραμμα δεν μπορεί να γραφεί, εξαιτίας της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας.
Γι' αυτό το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν οδηγό σκέψης για τα μαθήματα των φοιτητών γεωτεχνικής κατεύθυνσης και όχι μόνο. Σε καμιά περίπτωση το βιβλίο αυτό δεν είναι manual και δεν θέλουμε να είναι, θέλουμε να καλύψει τη λήψη αποφάσεων για την εκλογή του καταλληλότερου κάθε φορά σχεδίου και να έχει διάρκεια στο χρόνο. Το καλύτερο βιβλίο για την εκμάθηση προγραμμάτων είναι η οθόνη του υπολογιστή και το πιο καλό μολύβι το πληκτρολόγιο και το ποντίκι.
Το βιβλίο αυτό αποσκοπεί στο να βοηθήσει στην προσαρμογή της ιδέας σας στις ιδέες που παρουσιάζονται στο βιβλίο και στις τεχνικές δυνατότητες που έχετε στη διάθεσή σας. Δίνεται έμφαση στην αποτελεσματική παρουσίαση μιας σειράς παρατηρήσεων σε γεωτεχνικούς τομείς εφαρμογών.
Το περιεχόμενο του βιβλίου αποτελείται από 4 κεφάλαια.
Το πρώτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τα στάδια της μελέτης τεχνικού έργου κοι την τεχνική ομάδα υποστήριξης της μελετητικής διαδικασίας.
Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει το μηχανικό σχέδιο, δηλαδή όργανα και υλικά σχεδίασης, κλίμακες, είδη γραμμών-γραμμογραφία, γράμματα, διαστάσεις, γεωμετρικές κατασκευές, προβολές, όψεις, τομές, τρισδιάστατο σχέδιο, τοπογραφικό σχέδιο, οικοδομικό σχέδιο.
Το τρίτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τη ψηφιακή σχεδίαση δηλαδή την ανάπτυξη των Η/Υ στη σχεδίαση, τους τρόπους της εισαγωγής/εξαγωγής σχεδίου στην/από την οθόνη Η/Υ, τα επικρατέστερα σχεδιαστικά προγράμματα.
Το τέταρτο κεφάλαιο περιλαμβάνει τους τρόπους παρουσίασης πληροφοριών με πίνακες, διαγράμματα, χαρτογράμματα και χάρτες πληροφόρησης.
Κάθε κεφάλαιο συνοδεύεται από ερωτήσεις για την εμπέδωση του κειμένου. Ευχαριστίες εκφράζονται στον δασολόγο μεταπτυχιακό φοιτητή Ν. Καραντζίδη για την επιμέλεια της έκδοσης και για τη συμβολή του στη ψηφιακή σχεδίαση, τη σχεδιάστρια Κ.Βήκα για τη συμβολή της στη μηχανική σχεδίαση, την μεταφράστρια Α.Παλιούγκα-Ψωμά στη γλωσσική επιμέλεια καθώς και όσων τη βιβλιογραφία χρησιμοποίησα, ιδιαίτερα του αείμνηστου καθηγητού μου Γ. Χαρ. Στεργιάδη.
Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2003
Κοσμάς-Αριστοτέλης Γ. Δούκας

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)