Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Οι Έλληνες μηχανικοί

Οι Έλληνες μηχανικοί


Θεσμοί και ιδέες 1900-1940

Γιάννης Αντωνίου

Βιβλιόραμα, 2006
486 σελ.
ISBN 960-8087-55-4, ISBN-13 978-960-8087-55-2, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 37,10

Οι μηχανικοί κατατάσσονται στα νεωτερικά επαγγέλματα που αναδύθηκαν μαζί με το τεχνολογικό φαινόμενο, στη διάρκεια της Πρώτης και της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης. Διεθνώς οι στρατηγικές της νομιμοποίησης και της κοινωνικής ανόδου του επαγγέλματος προωθήθηκαν στη βάση μιας ρητορείας που διεκδικούσε μια σχεδόν αποκλειστική σχέση με το ιδεώδες της προόδου.
Οι Έλληνες μηχανικοί στη μακρά διάρκεια εμπνεύσθηκαν από ένα ιδεώδες προόδου που μετέφραζε τον εκμοντερνισμό και τον εκδυτικισμό της χώρας σε όρους επιστήμης, τεχνικότητας και οικονομικής ανάπτυξης. Η σύνθεση αυτή υπερέβαινε τις συντεταγμένες της επίσημης εθνικιστικής ιδεολογίας ή, εν πάση περιπτώσει, αμφισβητούσε την επάρκεια της και υπέβαλλε μια περισσότερο πραγματιστική διατύπωση της. Από πολύ νωρίς το επάγγελμα θα διεκδικήσει και θα αναδειχθεί σε κύριο φορέα και εκφραστή αυτής της «εμπλουτισμένης» εθνικιστικής ιδεολογίας, ενώ το Πολυτεχνείο, ως εκπαιδευτικός θεσμός, έμελλε να καταστεί το έμβλημα της.
Στο βιβλίο εξετάζονται οι σπουδές, οι επαγγελματικοί θεσμοί, οι τομείς της απασχόλησης, η κοινωνική σύνθεση και οι τεχνοκρατικές ιδέες που ενέπνευσαν τους Έλληνες μηχανικούς. Η εξέταση αυτή συνδέεται με την παρουσίαση των αντίστοιχων εξελίξεων σχετικά με τους μηχανικούς και τις τεχνοκρατικές ιδέες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Βασίλης Πεσμαζόγλου, Σαν φιγούρες του Καραγάτση, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 30.8.2008
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)