Διατριβή περί ευθανασίας και Διαθήκη

Διατριβή περί ευθανασίας και ΔιαθήκηΕυγένιος Βούλγαρης
επιμέλεια: Γιάννης Δημολιάτης, Μανώλης Γαλανάκης
μετάφραση: Γιάννης Δημολιάτης, Μανώλης Γαλανάκης

Εξάντας, 2005
248 σελ.
ISBN 960-256-610-8, ISBN-13 978-960-256-610-7, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 16,31

Και λοιπόν λέγομεν ότι: έργον το εξ ημών είναι εις τούτο φέρον, το να ενδυναμώσωμεν την ψυχήν με στοχασμούς διαφόρους διακριτικούς, συνετούς και εύλογους, δια να μετριάζη εις την περί τον θάνατον πτόησιν.

(Ευγένιος ο Βούλγαρης, Διδάσκαλος του Γένους)

Αλλά ποία η γενικωτέρα ωφέλεια τούτου, αφού η δυσνόητος και υψηλού ύφους γλωσσική έκφρασης αυτού το καθίστα απρόσιτον εις το ευρύτερον κοινόν;

(Ο Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, Οικουμενικός Πατριάρχης)

Το αποτέλεσμα της φιλοπονίας των δύο φιλοσοφούντων ιατρών είναι πειστικό. Κατόρθωσαν ν' αποδώσουν τον φιλοσοφικό λόγο του φωτισμένου Δασκάλου με ακρίβεια και σωστή αίσθηση της νεοελληνικής γλώσσας.

(Βασίλειος Κύρκος, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας)

"Από τις Σωκρατικές διδασκαλίες και υποθήκες", λέει ο Βούλγαρης, "στέργω ν' απολάβω, όχι το να Θανάτω, αλλ' όταν έλθη το χρεών, το οποίον πράως τε και αταράχως περιμένω, να Ευθανατήσω". Πότε λοιπόν έρχεται αυτό το χρεών; Πότε πρέπει να πεθαίνει ο άνθρωπος;

(Γιάνης Δημολιάτης, Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής)

Ένα αναπάντεχα σφριγηλό κείμενο από έναν ογδοντάρη πολύπειρο και βαθυστόχαστο Έλληνα, εκεί μακριά στην Πετρούπολη, πριν 200 ακριβώς χρόνια, για την προετοιμασία για το θάνατο, την αχαρτογράφητη ακόμα και για τους ειδικούς.

(Μανώλης Γαλανάκης, Επίκουρος Καθηγητής Παιδιατρικής)

Στόχος μας δεν ήταν ένα βιβλίο για ειδικούς, αλλά για όλους. Για εκείνους που απλά θέλουν να χαρούν το βιβλίο σαν ανάγνωσμα ή να μάθουν τι είπε ένας Δάσκαλος του Γένους.

(Οι μεταφραστές. Ο εκδότης)