Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Βυζαντινή αρχιτεκτονική και λατρευτική πράξη

Βυζαντινή αρχιτεκτονική και λατρευτική πράξη


Πρακτικά 1ου σεμιναρίου: Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, 13 Ιουνίου 2005: Εισαγωγικές ομιλίες, θεματικές και ελεύθερες παρεμβάσεις

επιμέλεια: Ευαγγελία Χατζητρύφωνος, Φλώρα Καραγιάννη

Αίμος - Εταιρεία Μελέτης της Μεσαιωνικής Αρχιτεκτονικής των Βαλκανίων και της Προστασίας της
University Studio Press
2006
116 σελ.
ISBN 960-86059-2-Χ, ISBN-13 978-960-86059-2-3, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 17,00

[...] Ιδέα μας ήταν το σεμινάριο αυτό ν' αποτελέσει πρώτο μιας σειράς με θέμα την μεσαιωνική αρχιτεκτονική και την λειτουργία. Λειτουργία με την έννοια των αναγκών της λατρευτικής πράξης και της παρουσίας των πιστών στον ναό, των συμβόλων και των συμβολισμών, της πνευματικότητας του χώρου, πραγμάτων που εκφράζονται με διάφορους τρόπους στην αρχιτεκτονική. Η σειρά των σεμιναρίων αυτών έχει στόχο να προσφέρει την ευκαιρία να προσεγγιστεί από διάφορες πλευρές ένας κορμός προβλημάτων, όπως το ζήτημα του ρόλου των λειτουργιών και των χρήσεων στη διαμόρφωση της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, η συμβολή και η σημασία του συμβολισμού στην αρχιτεκτονική σκέψη - ιδιαίτερα της μεσαιωνικής περιόδου που μας ενδιαφέρει - η εμπλοκή της πολιτικής και θρησκευτικής βούλησης και εν γένει της βούλησης του εργοδότη στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και στο τελικό αποτέλεσμα του έργου, ο ρόλος του αρχιτέκτονα και ο ρόλος της παράδοσης στη δημιουργία του θρησκευτικού αρχιτεκτονήματος και πιο ειδικά του βυζαντινού. Επιδιώκουμε επίσης, να συζητηθεί ο ρόλος των προτύπων, των κτητόρων και πλήθος άλλα ζητήματα που άπτονται στον βασικό αυτό κορμό. Έτσι ελπίζουμε να δοθεί ευκαιρία να θιγεί η ιδιαίτερη σημασία που είχε η χρήση των παλιότερων ναών που μετασκευάστηκαν και ξαναχρησιμοποιήθηκαν για να συνεχίσουν τη ζωή τους σύμφωνα με νέες επιταγές καθώς επίσης η προσωπικότητα του ανθρώπινου παράγοντα, της κτητορίας και του τι πραγματικά αντιπροσώπευε στο πλαίσιο αυτό ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός.
[...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)