Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ημερολόγιο 2004

Ημερολόγιο 2004


Αθήνα 1896. Δώδεκα χρωμολιθογραφίες του Καρλ Χάουπτ

επιμέλεια: Αλίκη Σολωμού - Προκοπίου
εικονογράφηση: Καρλ Χάουπτ

Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος. Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, 2003
[Εξαντλημένο]

[...] Ένα καλαίσθητο "ενθύμιο" για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί το ολιγοσέλιδο, μικρών διαστάσεων (0,32 Χ 0,14) "Αναμνηστικόν λεύκωμα των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896. Καλλιτεχνικαί εικόνες των αρχαίων και νέων Αθηνών", με εκδότη τον Δ. Μάγειρο, επιμελητή τον Ν. Νάτση και εικονογράφο τον Καρλ Χάουπτ. Στις χωρίς κείμενο δώδεκα μόλις σελίδες οι δημιουργοί του άφησαν μόνη τη χρωμολιθογραφημένη εικόνα να συμβολίσει τις προθέσεις τους. Οι ιδεολογικοί προσανατολισμοί της εποχής για προβολή των αρχαιοελληνικών καταβολών των νεοελλήνων, που όπως φαίνεται ήταν το κύριο μέλημά τους, γίνεται σαφές με την πλειονότητα εικονογράφησης των αρχαίων αθηναϊκών μνημείων, αιώνιων πανανθρώπινων συμβόλων. Η παράθεση λιγοστών απεικονίσεων (Ανάκτορα, Αστεροσκοπείο) της νεότερης Αθήνας θεωρήθηκε ικανή για να καταδείξει την εδραίωση και τη σταθερότητα των πολιτειακών θεσμών και την πολιτισμική πρόοδο του ελληνικού κράτους. [...]
Ο Χάουπτ, εμπνεόμενος από την ειδυλλιακή ατμόσφαιρα της Αθήνας, σχεδίασε, ζωγράφισε και στη συνέχεια τύπωσε πάνω σε κοινό άσπρο χαρτί τις εικόνες του λευκώματος. Τα Ανάκτορα, η Ακρόπολη με τα θαυμαστά αρχιτεκτονήματά της, το θέατρο του Διονύσου, το Ολυμπιείο, η Πύλη του Αδριανού, το Αστεροσκοπείο ζωντανεύουν αρμονικά με την ανάλαφρη τονική διαβάθμιση, τις περισσότερες φορές το ίδιου χρώματος, δημιουργώντας μιας οπτική τέρψη στον θεατή. Το περιεχόμενο δεν αποδόθηκε εξωραϊσμένο και αυτό γίνεται αντιληπτό με την παράθεση στην παρούσα έκδοση φωτογραφιών της ίδιας περίπου εποχής που τεκμηριώνουν την πιστότητα των συνθέσεών του.
Οι δώδεκα χρωμολιθογραφίες του Καρλ Χάουπτ για την Αθήνα του 1896 είναι μια έκφανση της πολιτισμικής διάστασης των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων κατά την αναβίωσή τους στη σύγχρονη εποχή.

(από το κείμενο του βιβλίου, Αλίκη Σολωμού - Προκοπίου, επιμελήτρια Εθνικού Ιστορικού Μουσείου)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)