Βιβλίο
13 σκιτσογράφοι εμπνέονται από την ελιά
13 Cartoonists Inspired by the Olive Tree

Εικονογράφηση: Συλλογικό έργο
Επιμέλεια: Εύη Τσέκου
Μετάφραση: Μάρθα Βογιατζή
Εικονογράφηση: Κώστας Γρηγοριάδης
Εικονογράφηση: Σπύρος Δερβενιώτης
Εικονογράφηση: Πέτρος Ζερβός
Εικονογράφηση: Μιχάλης Κουντούρης
Εικονογράφηση: Κυρ
Εικονογράφηση: Πάνος Μαραγκός
Εικονογράφηση: Έφη Ξένου
Εικονογράφηση: Σπύρος Ορνεράκης
Εικονογράφηση: Βασίλης Παπαγεωργίου
Εικονογράφηση: Θανάσης Πέτρου
Εικονογράφηση: Μαρία Τζαμπούρα
Εικονογράφηση: Βαγγέλης Χερουβείμ
Εικονογράφηση: Soloúp
Αθήνα
Υπουργείο Πολιτισμού
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 85
Σχήμα: 29χ21
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Γλώσσα πρωτοτύπου: ελληνικά
Σημειώσεις: Πρόλογος: Γεώργιος Α. Βουλγαράκης, υπουργός Πολιτισμού. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματος "2006, Έτος Ελιάς και Ελαιολάδου". Εκτός εμπορίου.
Εικονογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Περίληψη:

[...] Η ιδέα της συμμετοχής 13 σκιτσογράφων στην ανάδειξη της ελιάς ως στοιχείου του ελληνικού μεσογειακού τοπίου, της ελληνικής πραγματικότητας και ιστορίας, ως ιερού και λατρευτικού συμβόλου, εμπίπτει στην πλέον σύγχρονη άποψη παρουσίασης ενός διαχρονικού συμβόλου.
Κάθε σκίτσο, κάθε καλλιτεχνική πρόταση, παρουσιάζει μια διαφορετική και εναλλακτική εκδοχή και όψη της ελιάς, με πολλαπλές πηγές έμπνευσης, όπως: η λογοτεχνία, η μυθολογία, οι εικαστικές τέχνες, το φυσικό περιβάλλον, η διατροφή, τα προϊόντα της ελιάς, καθώς και τα αθλητικά αγωνίσματα. Η ελιά έχει εξάλλου συνδεθεί με πολύ σημαντικές έννοιες και αξίες, όπως η ειρήνη. Κάθε καλλιτέχνης, κάθε σκιτσογράφος καταθέτει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη διαχρονική παρουσία της ελιάς στην ελληνική πραγματικότητα, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, εμπλουτίζοντας την ευρεία έννοια της ελιάς με την καλλιτεχνική του ιδιαιτερότητα.
Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια στους εμπνευστές, στους καλλιτέχνες και δημιουργούς, για την προσέγγιση της ελιάς, με χιούμορ, σπιρτάδα, ευαισθησία και καλαισθησία.

(από τον πρόλογο, Γιώργος Βουλγαράκης)