Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Εκπαίδευση, τεχνολογία και βιομηχανικές επιδόσεις στην Ευρώπη 1850-1939

Εκπαίδευση, τεχνολογία και βιομηχανικές επιδόσεις στην Ευρώπη 1850-1939επιμέλεια: Robert Fox, Anna Guagnini
μετάφραση: Ν. Σακελλαρίου, Κ. Τζουανάκος
επιμέλεια: Γιώτα Καζάζη, Ιωάννης Αντωνίου

Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, 2007
306 σελ.
ISBN 978-960-8369-23-8, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 25,12

Tο ανά χείρας βιβλίο εστιάζει ιδιαίτερα στο ρόλο που έπαιξε η καθιέρωση της τεχνικής εκπαίδευσης και ειδικότερα η εκπαίδευση των μηχανικών στις διάφορες χώρες στην ανάπτυξη της βιομηχανίας. Οι συγγραφείς αντιμετωπίζουν τη σχέση εκπαίδευσης και βιομηχανίας υιοθετώντας τις σύγχρονες προσεγγίσεις στην ιστοριογραφία της τεχνολογίας. Οι προσεγγίσεις αυτές εγκαταλείπουν τις θετικιστικές αντιλήψεις που αντιμετώπιζαν την τεχνολογία ως το απευθείας παράγωγο της εφαρμογής των επιστημών, απορρίπτουν τους ποικίλους ντετερμινισμούς και τις τελεολογικού τύπου βεβαιότητες που συνδέανε οργανικά την τεχνολογική ανάπτυξη με το ιδεώδες της προόδου, και τέλος υιοθετούν ένα θεωρητικό σχήμα που αντιλαμβάνεται τη σχέση κοινωνίας και τεχνολογίας ως σχέση συμπαραγωγής, στα πλαίσια του οποίου τα όρια κοινωνικού και τεχνολογικού παύουν να έχουν νόημα.
Η μετακίνηση από θεωρήσεις με απαίτηση καθολικής ισχύος, που αντιμετώπιζαν τη διαμόρφωση των σπουδών και του επαγγέλματος του μηχανικού ως μία ομοιογενή κανονικότητα, η οποία συνίστατο εν πολλοίς στη γραμμική εφαρμογή της επιστήμης στα τεχνικά επαγγέλματα, συμβάλλει αποφασιστικά στην αλλαγή της εικόνας, στρέφοντας τα ερευνητικά ενδιαφέροντα στις τοπικότητες. Οι περιπτώσεις που παρουσιάζονται στο βιβλίο αναδεικνύουν τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο των εθνικών πλαισίων εντός των οποίων αναπτύχθηκαν η εκπαίδευση και το επάγγελμα των μηχανικών. Οι ιδιαίτεροι προσανατολισμοί του κόσμου της παραγωγής, οι ισχύουσες ιδεολογίες, ο τρόπος πρόσληψης και κατασκευής του ιδεώδους της προόδου, το πολιτικό σύστημα, οι βαθύτερες κοινωνικές τάσεις, οι προσπάθειες ενσωμάτωσης στις διεθνείς αγορές, οι ιδιαίτερες επιστημονικές παραδόσεις εμφανίζονται να έχουν βάλει αποφασιστικά τη σφραγίδα τους στη διαμόρφωση και την εκτύλιξη των εθνικών χαρακτηριστικών των σπουδών και του επαγγέλματος.
Στο πλαίσιο αυτό η ενιαία εικόνα της Δυτικής προόδου θρυμματίζεται στις ιδιαιτερότητες των εθνικών περιπτώσεων, εξημερώνεται και προσαρμόζεται στις ισχύουσες αξίες, τα πρότυπα ανάπτυξης που ενέπνευσαν και καθοδήγησαν την πορεία των διαφορετικών χωρών, ταυτόχρονα όμως ανασυγκροτείται μέσα από τους ιδιαίτερους τρόπους με τους οποίους οι μηχανικοί απαντούν στις κανονικότητες των διεθνών επιρροών διαμορφώνοντας τα χαρακτηριστικά των εθνικών επαγγελματικών ταυτοτήτων τους.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)