Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν

Ανάμεσα σε παρελθόν και παρόν


Εθνογραφίες του μετασοσιαλιστικού κόσμου

επιμέλεια: Ευτυχία Βουτυρά, Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν
κείμενα: Frances Pine, Ekaterina Alexandrova, Sergei Kukhterin, Steven Sampson, Ruth Mandel, Michal Buchowski, Vieda Skultans, Tamara Dragadze, Caroline Humphrey, Deema Kaneff, Michele Rivkin - Fish, Ευτυχία Βουτυρά, Anatoly Khazanov, Armine Ishkanian, Alaina Lemon, Valery A. Tishkov, Chris Hann, Antonina Zhelyazkova, Tanya Mangalakova
μετάφραση: Φωτεινή Αράπη, Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ελισάβετ Κοκοζήλα, Χρήστος Σίμος

Κριτική, 2007
553 σελ.
ISBN 978-960-218-531-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 43,00

Το βιβλίο παρουσιάσει τη σύνθετη διαδικασία της "μετάβασης" που επιτελείται από το 1989 στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού. Πρόκειται για διαδικασίες που δεν είναι ούτε γραμμικές (από το σοσιαλισμό στον καπιταλισμό), ούτε μονοσήμαντες όσον αφορά τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις από την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος. Οι επιμέρους εθνογραφίες του μετασοσιαλιστικού κόσμου καλύπτουν την περιοχή από τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι την Κεντρική Ασία και τη Σιβηρία. Πρόκειται για κόσμους όπου οι τοπικές παραλλαγές δεν ήταν διακριτές στο παρελθόν και όπου η κατάλυοη του υπαρκτού σοσιαλισμού οδήγησε στη διαμόρφωση και διερεύνηση της νέας κοινωνικής πραγματικότητας.

Η προσέγγιση των συγγραφέων στηρίζεται στπ συστηματική εθνογραφική έρευνα των τοπικών κοινωνιών, με έμφαση στις στρατηγικές επιβίωσης που υιοθετήθηκαν στο παρελθόν και αναθεωρούνται στο "εθνογραφικό παρόν" της επιτόπιας έρευνας. Η ανθρωπολογική ανάλυση φέρνει στην επιφάνεια τις σχέσεις ανάμεσα στις λανθάνουσες αξίες και τις συνειδητές συμπεριφορές και παρουσιάζει τις μετασοσιαλιστικές κοινωνίες μέσα από τη διαρκή δυναμική των κοινωνικών αλλαγών και των υπό διαμόρφωση συλλογικών αναπαραστάσεων.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)