Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Αποδοτικότητα του αγροτικού τομέα

Αποδοτικότητα του αγροτικού τομέα


Οικονομική και λογιστική αποτύπωση

Μιχάλης Παπαηλίας, Βασίλης Πανάγου

Διόνικος, 2006
121 σελ.
ISBN 960-6619-33-8, ISBN-13 978-960-6619-33-5, [Κυκλοφορεί]

Η προκείμενη μονογραφία εκπονήθηκε στα πλαίσια του ερευνητικού έργου Αρχιμήδης I, το οποίο υλοποιήθηκε το 2005 και 2006, και χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Αρχικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ).

Στο σύγγραμμα αυτό επιχειρείται να ανιχνευθεί η αποτελεσματικότητα, ανά δεκαετία, του αγροτικού τομέα στην πεντηκονταετία 1950-2000. προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, οι συγγραφείς χρησιμοποιώντας τους "Ισολογισμούς" της ελληνικής γεωργίας στο αντίστοιχο διάστημα εκτίμησαν κάτω από εναλλακτικές υποθέσεις τα "Αποτελέσματα Χρήσεως". Η προσέγγιση αυτή, ρηξικέλευθη σε κάθε περίπτωση, είχε επαναληφθεί στις αρχές της δεκαετίας 1950, υπό σχετικά παρόμοια μορφή, από το Χρυσό Ευελπίδη για την προπολεμική περίοδο. Υπό αυτήν την έννοια ο νεωτερισμός της μεθοδολογικής ανάλυσης δίνει τη δυνατότητα να αξιολογηθεί κάτω από άλλο πρίσμα από το σύνηθες η αποδοτικότητα, εν συνόλω, του γεωργικού τομέα στα πενήντα αυτά χρόνια.

Τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνονται σε δολάρια Η.Π.Α. και σε σταθερές τιμές 1970, έτσι ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση με βάση τα πραγματικά μεγέθη, και ταυτόχρονα να είναι σε θέση ο σημερινός αναγνώστης να αξιολογηθεί τις μεταβολές που επήλθαν στον αγροτικό χώρο κατά το δεύτερο ήμισυ του εικοστού αιώνα.

Οι συγγραφείς χρησιμοποιώντας υπάρχον εν μέρει, άγνωστο ως ένα βαθμό στους περισσότερους ειδικούς, υλικό με έναν καινοτόμο τρόπο προσέγγισαν τις εξελίξεις της ελληνικής γεωργίας, εστιαζόμενοι στις βασικές μεταβλητές που συντελούν στην ανάπτυξη του τομέα.

Πιστεύω ότι η μονογραφία αυτή συνιστά συμβολή στην ελληνική βιβλιογραφία αποτυπώνοντας τις εξελίξεις που σφράγισαν τη σύγχρονη μεταπολεμική περίοδο και αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο, ερευνητή ή πολιτικό στην αποτύπωση των προσδιοριστικών παραγόντων ανάπτυξης αρχικά και στασιμότητας του τομέα ακολούθως, παρά τις σημαντικές εισροές της Ευρωπαϊκής Κοινότητας στον κλάδο.

(Θεόδωρος Σακελλαρόπουλος, από τον πρόλογο)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)