Βιβλίο
Ζακ Λακάν
Σχεδίασμα μιας ζωής, ιστορία ενός συστήματος σκέψης

Elisabeth Roudinesco
Μετάφραση: Νίκος Ηλιάδης
Αθήνα
Ίνδικτος
Αριθμός Έκδοσης: 1
2007
σ. 861
Σχήμα: 23χ17
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-518-314-1
Γλώσσα πρωτοτύπου: γαλλικά
Τίτλος πρωτοτύπου: Jacques Lacan: Esquisse d'une vie, histoire d'un système de pensée
Περιέχει Βιβλιογραφία
Φωτογράφηση: ΝΑΙ
Κυκλοφορεί
Τιμή: 36.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-03-2013)
Περίληψη:

H ιστορία του Ζακ Λακάν είναι η ιστορία ενός στυλ: γιος καθολικής οικογένειας, μεγαλωμένος με τα ιδανικά της παραδοσιακής Γαλλίας, πολύ γρήγορα ένιωσε ανώτερος από τους καθηγητές του στην ψυχιατρική και ήρθε αντιμέτωπος με την ψυχαναλυτική νομιμοφροσύνη της εποχής του. Mε διάθεση να αναμορφώσει τη φροϋδική θεωρία, και να γίνει πατέρας ενός συστήματος σκέψης θεμελιωμένου στον καθορισμό του υποκειμένου από τη γλώσσα· αλλά και με διάθεση να κυριαρχήσει πάνω στον τόπο και τον χρόνο, να κάνει συλλογές αντικειμένων, να γοητεύσει γυναίκες, να συναντήσει τους μεγάλους αυτού του κόσμου.

Σε μια βιογραφία που καταστρώνεται πάνω στις περιπέτειες της διαδρομής του ως στοχαστή, παρελαύνουν τα πρόσωπα: οι φίλοι, οι αντίζηλοι, οι ερωμένες, οι αναλυόμενοι, οι μαθητές, ο κύκλος της οικογένειας. O Bataille, ο Heidegger, ο Sartre, ο Althusser. Mε τη γλαφυρότητα των μικρών στιγμών και την εγκυρότητα των θεωρητικών αντιπαραθέσεων, η συγγραφέας προσφέρει μια απολαυστική ματιά σε μια ιδιοφυΐα του 20ού αιώνα.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Τίνα ΜανδηλαράΗ μανία με την ψυχανάλυση (και με τον Ζακ Λακάν)"Πρώτο Θέμα"29/3/2009
Βαγγέλης ΧατζηβασιλείουΕξιστορώντας τη ζωή του Λακάν"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"/ Ένθετο "7: Τέχνες και Ζωή"3262817/2/2008