Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η παιδεία των Ελλήνων της Δυτικής και Κεντρικής Ουκρανίας στην περίοδο του 16ου-17ου αιώνα

Η παιδεία των Ελλήνων της Δυτικής και Κεντρικής Ουκρανίας στην περίοδο του 16ου-17ου αιώναΓαϊτάνης Δημήτριος

Γρηγόρη, 2007
264 σελ.
ISBN 978-960-333-496-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 21,30

Η επέμβαση από τα μέσα του 14ου αιώνα των Πολωνών και Λιθουανών φεουδαρχών στα ουκρανικά εδάφη συνοδεύτηκε από θρησκευτική και πολιτιστική καταπίεση του ουκρανικού λαού. Η επιβολή της λατινικής γλώσσας και του Ρωμαιοκαθολικισμού στη δυτική Ουκρανία, σε συνδυασμό με την οικονομική εκμετάλλευση και την σκληρή κοινωνική υποδούλωση, απετέλεσαν σοβαρούς κινδύνους για τη διατήρηση του ελληνικού χαρακτήρα της παιδείας και για την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των ελληνοπαίδων της Ουκρανίας που απειλήθηκε με εκλατινισμό. Το βιβλίο αυτό παρουσιάζει ακριβώς τους ηρωικούς αγώνες των Ελλήνων της Ουκρανίας (μεταναστών, εμπόρων, λογίων και παιδαγωγών) για να διατηρήσουν μέσω της παιδείας την εθνική και πολιτιστική τους ταυτότητα και την ορθόδοξη αυτοσυνειδησία τους σε μια περίοδο που η λατινική παιδεία και το κίνημα της Ουνίας θριάμβευαν στην ανατολική Ευρώπη.

Βασισμένο σε ανέκδοτο υλικό, το οποίο ο συγγραφέας μελέτησε στα κρατικά ιστορικά αρχεία των πόλεων Λβοβ και Κιέβου, παρουσιάζει τις εκπαιδευτικές δομές της Ουκρανίας την παραπάνω περίοδο δίνοντας έμφαση στα σχολεία, στα οποία κυρίως σπούδασαν ή δίδαξαν οι Έλληνες, δηλαδή τα Ουκρανικά Ορθόδοξα Εθνικά Σχολεία και τα Σχολεία των Αδελφοτήτων.

Παράλληλα καταδεικνύει την αδιάλειπτη συνέχεια της παιδείας των Ελλήνων της Ουκρανίας από τη βυζαντινή περίοδο μέχρι και την ίδρυση της Ακαδημίας Μογγίλα του Κιέβου, τον ελληνικό -εκκλησιαστικό σλαβονικό χαρακτήρα της ουκρανικής παιδείας όλη την παραπάνω περίοδο και τον τεράστιο ρόλο που έπαιξαν οι Έλληνες και η παιδεία τους στην απελευθέρωση του ουκρανικού έθνους από τον πολωνολιθουανικό ζυγό.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Δημήτριος Πατσουλές, Η παιδεία των Ελλήνων της Δυτικής και Κεντρικής Ουκρανίας στην περίοδο του 16ου-17ου αιώνα, Περιοδικό "Ιστορικές Σελίδες", τχ. 36, Φεβρουάριος 2009
Διονύσης Μουσμούτης, Η παιδεία των Ελλήνων της Δυτικής και Κεντρικής Ουκρανίας στην περίοδο του 16ου-17ου αιώνα, Περιοδικό "Ιστορία", τχ. 479, Μάιος 2008
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)