Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε απο την εταιρεία που φιλοξενούσε την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Η υπηρεσία πλέον διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια

Στα νεότερα και σύγχρονα χρόνια


Ιστορία για την ΣΤ΄ δημοτικού

Μαρία Ρεπούση, Χαρά Ανδρεάδου, Αριστείδης Πουταχίδης, Αρμόδιος Τσιβάς

Βιβλιόραμα, 2008
137 σελ.
ISBN 978-960-8087-70-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 19,17

Αυτή είναι η β΄ έκδοση του βιβλίου ιστορίας που βρέθηκε στο επίκεντρο μιας μεγάλης δημόσιας διαμάχης για την ιστορία, τη μνήμη και την εθνική ταυτότητα. Εκδίδεται για να μπορεί να μελετηθεί και να κριθεί, να κατακριθεί ενδεχομένως, όχι μόνον για ό,τι συμβολίζει αλλά και για ό,τι πραγματικά είναι. Εκδίδεται επίσης για να μπορεί να αξιοποιηθεί, συμπληρωματικά έστω, στη διδασκαλία της ιστορίας στο σχολείο και να εκπληρώσει μ' αυτό τον τρόπο το σκοπό της συγγραφής του. Εκδίδεται, τέλος, για να αντισταθεί στην αυθαιρεσία της απόσυρσής του και να δικαιωθεί ως πνευματικό προϊόν που δικαιούται να κυκλοφορεί ελεύθερα.

Η α΄ του έκδοση διδάχθηκε στα σχολεία κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2006-2007 προκαλώντας σημαντικές, πολυποίκιλες και ετερόκλητες, εξωσχολικές κατά κύριο λόγο, αντιδράσεις οι οποίες θα αποτελέσουν πιθανότατα αντικείμενο διερεύνησης, μελέτης και ερμηνείας. Το ίδιο προέκυψε από μια θεσμική διαδικασία αντικατάστασης των σχολικών βιβλίων που διδάσκονταν στα ελληνικά σχολεία για 20 περίπου χρόνια και από την επιθυμία της συγγραφικής του ομάδας να συμβάλει έμπρακτα στην ανανέωση τους. Το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού για τα Νεότερα και Σύγχρονα Χρόνια, σε συνδυασμό με το βιβλίο του/της εκπαιδευτικού και το τετράδιο εργασιών, ήταν μια απόπειρα προσαρμογής των σχολικών βιβλίων ιστορίας σε σύγχρονα ερευνητικά και θεωρητικά δεδομένα για την ιστορία, την ιστορική εκπαίδευση και την ιστορική καλλιέργεια των παιδιών. Μια προσπάθεια αξιοποίησης των όποιων δυνατοτήτων αφήνουν τα καταστατικά κείμενα της εκπαίδευσης στα οποία στηρίζονται τα σχολικά βιβλία. Ένα εγχείρημα επαναπατρισμού της σχολικής ιστορίας. Δεν ήταν το πρώτο και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα.

Η συγγραφική ομάδα αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει θερμά ιστορικούς, εκπαιδευτικούς και πνευματικούς ανθρώπους που υπερασπίστηκαν δημόσια, σε δυσμενείς συχνά συνθήκες, το παραπάνω εγχείρημα. Ιδιαίτερες είναι οι ευχαριστίες μας στο Γιάννη Γιανουλόπουλο, τον Αντώνη Λιάκο και το Βασίλη Παναγιωτόπουλο. Τους οφείλουμε πολλά. Οφείλουμε επίσης πολλά στους/στις συναδέλφους που με τις παρατηρήσεις τους συνέβαλαν στις βελτιώσεις της β΄ έκδοσης του βιβλίου.

(από τον πρόλογο των συγγραφέων)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)