Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ.
Εάν παρατηρείτε ακόμα κάποιες  δυσλειτουργίες - προβλήματα,
παρακαλούμε ενημερώστε μας το συντομότερο δυνατόν επιλέγοντας
ΕΔΩ.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η ιστορία του κτιρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών επί των οδών Πατησίων και Τοσίτσα

Η ιστορία του κτιρίου της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών επί των οδών Πατησίων και Τοσίτσα


Οι ένδικτες προτάσεις της ΑΣΚΤ στη δίκη με το ΕΜΠ

Μιχαήλ Σταθόπουλος, Βασίλειος Σταυριανέας

Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, 2006
113 σελ.
ISBN 960-86977-5-1, ISBN-13 978-960-86977-5-1, [Κυκλοφορεί]

Από το 1998 εκκρεμεί στα δικαστήρια της χώρας η αντιδικία της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) για το ζήτημα της κυριότητας στο κτίριο της ΑΣΚΤ επί των οδών Πατησίων και Τοσίτσα. Η αντιδικία προκλήθηκε, επειδή το ΕΜΠ αμφισβήτησε τα δικαιώματα της ΑΣΚΤ στο ιστορικό αυτό κτίριό της, διεκδικώντας δική του κυριότητα επ' αυτού.
Συγκεκριμένα υπήρξε καταρχάς προφορική συμφωνία μεταξύ των τότε πρυτάνεων των δυο ιδρυμάτων να ασκήσει η ΑΣΚΤ "αναγνωριστική" αγωγή για τον προσδιορισμό των ορίων της ιδιοκτησίας της επί του ιστορικού κτιρίου της, στο οποίο είναι εγκατεστημένη η Σχολή από το1875, και για τον προσδιορισμό της χρήσεως των κοινόχρηστων χώρων, και το ΕΜΠ να συμπράξει ώστε να εκδοθεί "συναινετική" απόφαση, μεταγραπτέα στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών. Ατυχώς το ΕΜΠ υπαναχώρησε και αντί συναινέσεως άσκησε αυτοτελή αντίθετη αγωγή, με την οποία ζητούσε να αναγνωρισθεί ότι η κυριότητα του κεντρικού κτιρίου της ΑΣΚΤ ανήκει στο ΕΜΠ, όπως και όλα τα κτίρια αλλά και οι ελεύθεροι χώροι του μείζονος τετραγώνου. [...]
Το κείμενο των Προτάσεων δεν προσφέρει απλώς τη νομική θεμελίωση της κυριότητας της ΑΣΚΤ επί του κτιρίου. Αποτελεί επιπλέον χρονικό της ιστορικής διαδρομής της καλλιτεχνικής και τεχνικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, ιδίως στα πρώτα 100 χρόνια από την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους, χρονικό το οποίο τεκμηριώνεται με τα αλλεπάλληλα νομοθετήματα που ρύθμιζαν τη λειτουργία της καλλιτεχνικής αφενός και της τεχνικής εκπαίδευσης αφετέρου.
Συγχρόνως το κείμενο αναλύει τις πράξεις με τις οποίες οι Μετσοβίτες ευεργέτες Νικόλαος Στουρνάρης, Μιχαήλ Τοσίτσας, Ελένη Τοσίτσα και Γεώργιος Αβέρωφ προσέφεραν σημαντικό μέρος της περιουσίας τους όχι μόνο για την τεχνική εκπαίδευση αλλά και για "τας ωραίας τέχνας" (όπως έγραφαν) και παρακολουθεί την εξέλιξη του ζητήματος της κυριότητας επί του ακινήτου, πάλι τεκμηριωμένα, με τους τίτλους κυριότητας και τις πράξεις μεταγραφής τους στα δημόσια βιβλία.
Λόγω της γενικότερης σημασίας των Προτάσεων κρίναμε χρήσψο να τις δημοσιεύσουμε ως μικρή συμβολή στην ιστορία της ΑΣΚΤ αλλά και στην ιστορική αλήθεια.
Οι προτάσεις που δημοσιεύονται εδώ υποβλήθηκαν στο Εφετείο Αθηνών στις 31 Οκτωβρίου 2002 στο πλαίσιο της δίκης της ΑΣΚΤ με το ΕΜΠ για την κυριότητα στο επί των οδών Πατησίων και Τοσίτσα κτίριο της ΑΣΚΤ.

Χρόνης Μπότσογλου
Πρύτανης ΑΣΚΤ


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Γιάννης Μπασκόζος, Τρεις εκδόσεις της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, "Εξπρές", 6.4.2008
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)