Κείμενα για την ποίηση

Κείμενα για την ποίησηΤζιουζέππε Ουνγκαρέτι
μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη, Βασιλεία Ανδρεάδου, Ευαγγελία Πολύμου, Δημήτρης Αργύρης, Ειρήνη Δουλάμη, Νεκτάριος Δανέζης, Αναστασία Μανουσοπούλου, Λητώ Σεϊζάνη
επιμέλεια: Νίκος Αλιφέρης

Σοκόλη, 2007
54 σελ.
ISBN 978-960-8264-80-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 6,36

Ο Τζιουζέπε Ουνγκαρέτι είναι ο πιο γνωστός και ο πλέον αγαπημένος σύγχρονος Ιταλός ποιητής στην Ελλάδα. Άγνωστα ωστόσο παραμένουν στο ελληνικό κοινό τα δοκίμια και οι συνεντεύξεις του, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Ο παρών τόμος συγκεντρώνει τέσσερα από τα πιο σημαντικά και χαρακτηριστικά κείμενά του για την ποίηση. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στον Καβάφη και στην επίσκεψη του Ουνγκαρέτι στην Ελλάδα. Το δεύτερο στη σχέση της προσωπικής δημιουργίας (και της ποίησης ειδικότερα) με την Ιστορία. Το τρίτο στο ρόλο της ποίησης κατά τη μακραίωνη ιστορία του ανθρώπου και στους δεσμούς της με τη λατρεία του ιερού. Και, τέλος, το τέταρτο αναφέρεται στη σύγχρονη ποίηση, στα ιταλικά γράμματα και στην ανατροπή που επέφερε η γενιά του Αιγυπτιώτη ποιητή στη γειτονική μας χώρα.

Κείμενα εμπνευσμένα, τα δοκίμια και οι συνεντεύξεις του Ουνγκαρέτι κρύβουν πολλές φορές γα τον αναγνώστη ενδιαφέρουσες εκπλήξεις.