Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Διαχρονικά γνωρίσματα της εκδοτικής βιομηχανίας στον δυτικό πολιτισμό

Διαχρονικά γνωρίσματα της εκδοτικής βιομηχανίας στον δυτικό πολιτισμόΧριστίνα Μπάνου

Κότινος, 2008
180 σελ.
ISBN 978-960-6727-07-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 18,35

[...] Η παραγωγή και η διακίνηση του βιβλίου από τον 15ο αιώνα μέχρι σήμερα αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση. Εκ πρώτης όψεως άβυσσος φαίνεται να χωράει τον σημερινό κόσμο του βιβλίου από τις απαρχές του, αλλά και από στοιχεία που χαρακτήριζαν την εκδοτική βιομηχανία στους πλησιέστερους προς εμάς αιώνες. Ωστόσο, μέσα από το βιβλίο της κ. Μπάνου μπορούμε να παρακολουθήσουμε την αναίρεση των υποθέσεων αυτών. Μεθοδικά και γλαφυρά παρουσιάζεται η εξέλιξη του έντυπου βιβλίου και των παραγόντων της παραγωγής και διακίνησής του στους αιώνες αυτούς από την αφετηρία τους: η αξιοποίηση της εξελισσόμενης τεχνολογίας στον εκδοτικό τομέα από το τυπογραφείο μέχρι το διαδίκτυο, ο τρόπος διακίνησης του βιβλίου από τα πρώτα βιβλιοπωλεία-τυπογραφεία της Βενετίας μέχρι τους σημερινούς εκδοτικούς κολοσσούς, τις αλυσίδες των βιβλιοπωλείων και τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, οι πολυτελείς καλλιτεχνικές εκδόσεις των αρχετύπων, που απομιμούνταν τα χειρόγραφα, μέχρι τα σύγχρονα βιβλία τσέπης, η νέα εκδοτική τάση παραγωγής πολυτελών εκδόσεων και πανομοιότυπων χειρογράφων ή πρώτων εκδόσεων, αλλά και οι τρόποι διαχείρισης της παραγωγής και προώθησης του βιβλίου από την εμφάνιση της τυπογραφίας μέχρι σήμερα και η επίδραση της οικονομίας της αγοράς στους εκδοτικούς οίκους.

Μέσα από τη βαθμιαία συγκριτική μελέτη όλων αυτών των στοιχείων, των πρακτικών που χαρακτήριζαν την εκδοτική βιομηχανία του παρελθόντος και των σύγχρονων μεθόδων, αναδύονται οι ομοιότητες βασικών δομικών χαρακτηριστικών που τη διακρίνουν μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον επί αρκετές εκατονταετίες.

Το βιβλίο της κ. Χριστίνας Μπάνου εξετάζει αυτά τα διαχρονικά γνωρίσματα της εκδοτικής βιομηχανίας, όπως αναπτύχθηκε στον δυτικό κόσμο, καθώς και ζητήματα εκδοτικής και πολιτικής του βιβλίου, με απλό και εύληπτο τρόπο που δεν αποκλείει τον υποψιασμένο αλλά μη ειδικό αναγνώστη, αλλά τον εισάγει στην όλη διαδικασία από την οποία περνάει ένα πνευματικό προϊόν μέχρι να φτάσει υπό τη μορφή βιβλίου, έντυπου ή ηλεκτρονικού, στα χέρια του. [...]

(από τον πρόλογο της Καθ. κ. Ελένης Αγγελομάτη - Τσουγκαράκη)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)