Αυλαία

ΑυλαίαAgatha Christie
επιμέλεια: Λουκάς Λοράνδος
μετάφραση: Ελένη Σταματοπούλου

Λυχνάρι, 2008
239 σελ.
ISBN 978-960-517-297-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 15,00

Ο λοχαγός Χάστινγκς, επιστρέφει από την Αργεντινή, για να βοηθήσει το φίλο του Ηρακλή Πουαρό, σε ένα τελευταίο κυνήγι του δολοφόνου, πίσω στο Στάιλς Κωρτ, όπου είχε ξεκινήσει η συνεργασία τους τόσα χρόνια πριν. Το Στάιλς Κωρτ δεν είναι πλέον το πολυτελές αρχοντικό που γνώριζαν· έχει μετατραπεί σε πανσιόν από τους νέους του ιδιοκτήτες, τον παλαίμαχο συνταγματάρχη Λούτρελ και την απεχθέστατη σύζυγό του Νταίζη. Αλλά και ο Πουαρό έχει μείνει η σκιά του εαυτού του· σχεδόν ανάπηρος απ' τα αρθριτικά, είναι αναγκασμένος να χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι για να μετακινηθεί και το άλλοτε άψογο τσιγκελωτό μουστάκι του χρειάζεται μπόλικο χρώμα, για να είναι κάπως ευπαρουσίαστο.
Ο Πουαρό όμως δε θ' αργήσει να ανακτήσει τις θαυμαστές του ικανότητες, μόλις χρειαστεί να θέσει σε λειτουργία τα φαιά κύτταρα του εγκεφάλου του.

Το κύκνειο άσμα του Ηρακλή Πουαρό, γράφτηκε απ' τη βασίλισσα του εγκλήματος κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών του Λονδίνου και παρέμεινε ακυκλοφόρητο -σύμφωνα με την επιθυμία της- μέχρι το θάνατό της.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Γιώργος Νοταράς, Αυλαία, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 662, 2.7.2011
Αρετή Νταραδήμου, Η αστυνομική λογοτεχνία στα χάι της, "Ελεύθερος Τύπος", 17.9.2008
Φίλιππος Φιλίππου, Ο τελευταίος άθλος του Πουαρό, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 6.7.2008
"Βιτρίνα", Αυλαία, Περιοδικό "Index", τχ. 23, Ιούνιος 2008