Το πέταγμα της βασίλισσας

Το πέταγμα της βασίλισσας


Μυθιστόρημα

Τομάς Ελόυ Μαρτίνες
μετάφραση: Δανάη - Κατερίνα Φέρρη

Εκδόσεις Καστανιώτη, 2008
293 σελ.
ISBN 978-960-03-4639-8, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 16,96

Premio Alfaguara [2002]

Η Ρέινα Ρέμις, ταλαντούχα δημοσιογράφος, γίνεται η έμμονη ιδέα του Γ.Μ. Καμάργο, παντοδύναμου διευθυντή μιας εφημερίδας του Μπουένος Άιρες, που έχει τα διπλά της χρόνια. Η αλαζονεία του τον εμποδίζει να καταλάβει ότι τα συναισθήματα των άλλων δε βρίσκονται υπό την κυριαρχία του και αυτή του η αδυναμία τον βυθίζει σε μια ερωτική περιπέτεια από την οποία θα βγει μεταμορφωμένος.

Ξεκινώντας από αυτή την κλασική πλοκή, ο Τομάς Ελόι Μαρτίνες χτίζει ένα ακαταμάχητο μυθιστόρημα για τον πόθο, την εξουσία, την ανθρώπινη ύπαρξη. Σχεδόν όλα όσα συμβαίνουν δυο φορές, με τρόπο ολοένα και πιο σκοτεινό και συγκεχυμένο. Από τη μια, η πολιτική διαφθορά και η ατιμωρησία σε μια χώρα που καταρρέει και, από την άλλη, το εντεινόμενο ερωτικό παραλήρημα συνθέτουν μια ιστορία της οποίας το απρόβλεπτο τέλος παρασύρει τους αναγνώστες ξανά στην πρώτη γραμμή του βιβλίου, παγιδευμένους σε έναν κόσμο που μοιάζει πολύ με τον πραγματικό. Βραβείο Αλφαγκουάρα καλύτερου μυθιστορήματος για το 2002.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Βασίλης Πεσμαζόγλου, Ο Πυγμαλίων ήταν σατράπης, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 6.6.2009
Γιώργος Πιπερόπουλος, Η αλαζονεία της εξουσίας και οι, πολλές φορές, ψυχικά ασθενείς που την ασκούν, www.diavasame.gr, Σεπτέμβριος 2008