Οιδίποδες υπό αναθεώρηση

Οιδίποδες υπό αναθεώρηση


Μια νέα αντίληψη για την ανδρική σεξουαλικότητα

Σίαρ Χάιτ
μετάφραση: Αυγή Σαράφη

Λαγουδέρα, 2008
272 σελ.
ISBN 978-960-7893-52-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 13,24

Ποια είναι η "φύση" του άντρα; Ίσως το παλιό σεξουαλικό σενάριο μαζί με την ιδεολογική του αντίληψη για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι άντρες, να λειτουργεί ως μια συσκευή πλύσης εγκεφάλου για τους άντρες γενικά. Ίσως η αληθινή προσωπικότητα των αντρών, αν έμενε ανεπηρέαστη από τα κοινωνικά μηνύματα της μορφής "φέρσου σαν άντρας", να ήταν αρκετά διαφορετική και λιγότερο επιθετική.

Μπορεί το σεξ να αντιμετωπίζεται ως κάτι το τετριμμένο, ωστόσο πρόκειται για έναν βασικό κοινωνικό θεσμό με τεράστιες επιπτώσεις στις ψυχές μας και στο πολιτικό τοπίο. Μας προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία καθώς και τα μέσα για να δημιουργήσουμε μια κοινωνική αλλαγή: αν βάλουμε σε τάξη τις βασικές μας αντιλήψεις για το τι είναι το σεξ, θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε σε μια πιο θετική άποψη για το "τι είναι ο άντρας", "τι είναι η γυναίκα", και ποιος είναι ο κόσμος μας.

Στην πραγματικότητα, οι αξίες των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της παγκόσμιας ειρήνης βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην ιδέα του σεξ (με τον καινούριο ορισμό που πρέπει να της αποδώσουμε· αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να εμφανίζονται είτε υποταγμένες είτε κυριαρχικές) απ' όσο συνήθως φανταζόμαστε. Τα ανθρώπινα δικαιώματα των αντρών, όσον αφορά το σεξ, μας υπαγορεύουν ότι πρέπει να δώσουμε ένα τέλος στην πλύση εγκεφάλου της εικόνας του "άντρακλα", η οποία οδηγεί τους άντρες να πιστέψουν ότι κατά τη διάρκεια του σεξ μεταμορφώνονται σε ανεγκέφαλα ζώα που θέλουν να "της πετάξουν τα μάτια έξω" χωρίς δεύτερη σκέψη, ότι έχουν "γεννηθεί για να κυριαρχούν στις γυναίκες με τον τρόπο αυτό".

Τα δικαιώματα τόσο των αντρών όσο και των γυναικών παραβιάζονται από τις σύγχρονες ιδέες που θεωρούνται "μοδάτες". Στην πραγματικότητα, η ανδρική ψυχή κατασκευάζεται και ανακατασκευάζεται συνεχώς από την προπαγάνδα για την ανδρική σεξουαλικότητα, μέσα από τα ανέκδοτα για τον ανδρισμό και τα κλισέ για το "ποια είναι η φύση των αντρών", κλπ. Ένας νέος τρόπος ορισμού της ουσίας του σεξ και των προσωπικών σχέσεων μπορεί να λειτουργήσει ως θεμέλιο της καθημερινής μας ζωής για να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα παγκόσμιων ηθικών αξιών.

Αυτό το βιβλίο χαράζει μια πορεία που δεν είναι ούτε "η επιστροφή στις οικογενειακές αξίες" με τα "δύο μέτρα και δύο σταθμά" της σεξουαλικής ηθικής, ούτε ένα σπασμωδικό άλμα στο "νέο μοδάτο κόσμο του σεξουαλικού πειραματισμού και του εντυπωσιασμού" (η γυναίκα κυρίαρχος - ο άντρας λυσσασμένο κτήνος). Δείχνει προς έναν τρίτο δρόμο που μπορούμε να ακολουθήσουμε στην προσωπική μας ζωή, περιγράφοντας ένα τοπίο πλούσιο σε ερωτισμό και αξιοπρέπεια.

Το πρωτοποριακό όσο και αμφιλεγόμενο βιβλίο της Σίαρ Χάιτ είναι ένα σχέδιο δράσης για τον 21ο αιώνα. Πρόκειται για ένα νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι άντρες και πού οδηγούν την κοινωνία ( ένα πλαίσιο που έρχεται να αντικαταστήσει τη ξεπερασμένη Φροϋδική ερμηνεία του προτύπου του ανδρισμού).

Είναι άραγε αλήθεια ότι ο "πραγματικός άντρας" έχει "μεγάλο πέος" και πολλά λεφτά;
Βασισμένο στην πολυετή έρευνά της για την ανδρική σεξουαλική ταυτότητα - και τον τρόπο που μεγαλώνουν σεξουαλικά τα αγόρια - το βιβλίο αυτό παρουσιάζει τους πιο πρόσφατους συλλογισμούς και τα συμπεράσματα της Σίαρ Χάιτ σχετικά με τον ανδρισμό, και μας δίνει ένα νέο αποτύπωμα για το "ποιοι είμαστε", ένα καινούριο πρίσμα μέσα από το οποίο πρέπει να εξετάσουμε τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η μεγάλη αξία του βιβλίου είναι ότι χαράσσει ένα νέο τρόπο για να βλέπουμε τους άνδρες και τον ανδρισμό, με βάση την έρευνα σε περισσότερους από 10.000 άντρες, κάτι το οποίο χρειαζόμασταν εδώ και πολύ καιρό. Είναι συναρπαστικό, αισιόδοξο και δείχνει με ποιον τρόπο μπορεί να αλλάξει η κοινωνία μας.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Κλεοπάτρα Λυμπέρη, Οι κώδικες της ανδρικής σεξουαλικότητας, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 621, 18.9.2010