Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
"Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ"

"Οίδα άνθρωπον εν Χριστώ"


Βίος και πολιτεία του Γέροντος Σωφρονίου του ησυχαστού και θεολόγου

Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος

Ιερά Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου (Πελαγίας), 2007
528 σελ.
ISBN 978-960-7070-59-3, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 21,40

[...] Όσα θα ακολουθήσουν είναι κατάθεση μιας προσωπικής μαρτυρίας για τον Γέροντα Σωφρόνιο, ή καλύτερα είναι μια προσεκτική και πνευματική προσέγγιση στην μεγάλη πατερική μορφή του Γέροντα Σωφρονίου.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου γίνεται προσπάθεια να παρουσιασθή η μεγάλη μορφή του Γέροντος, κυρίως από τα δικά του κείμενα που μας άφησε ως πλούσια κληρονομιά. Διαβάζοντας κατά καιρούς τα κείμενα αυτά, αντιλαμβανόμουν ότι ο Γέροντας Σωφρόνιος κινείται μεταξύ του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου και του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, έχοντας παρόμοιες με αυτούς εμπειρίες και χαρίσματα. Εμπειρίες παρόμοιες με του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου κατέγραψε στο βιβλίο τον "Οψόμεθα τον Θεόν καθώς έστι", όπως έκανε και εκείνος στα έργα του. Συγχρόνως έκανε διάλογο με την σχολαστική ακαδημαϊκή θεολογία στην δημοσιευθείσα αλληλογραφία με τον Μπάλφουρ στο βιβλίο με τίτλο "Αγώνας Θεογνωσίας", όπως έκανε και ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς με τον σχολαστικισμό της εποχής του. Έτσι, σκιαγραφώντας την πνευματική μορφή του Γέροντος Σωφρονίου στο πρώτο αυτό μέρος του βιβλίου, χρησιμοποίησα κυρίως λόγους των δύο αυτών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας, ήτοι Συμεών του Νέου Θεολόγου και Γρηγορίου του Παλαμά.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου προσπάθησα να περιγράψω εκείνα που έμαθα και έζησα κοντά του κατά τις επισκέψεις μου στο Μοναστήρι του Εssex. Βέβαια, προηγουμένως περιγράφεται όλο το κλίμα που ζούσα εκείνον τον καιρό, καθώς επίσης και οι μεγάλες μου αναζητήσεις. Μόνον έτσι μπορεί να εκτιμηθή και η ευλογία του Θεού, που μου άνοιξε αυτόν τον θαυμάσιο και μεγάλο θησαυρό. [...]

(από την εισαγωγή του συγγραφέα)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)