Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η Οσία Παρασκευή η Επιβατηνή

Η Οσία Παρασκευή η Επιβατηνή


Ιστορία και γραμματεία

Σουλτάνα Δ. Λάμπρου

ILP Productions, 2007
319 σελ.
ISBN 978-960-92002-4-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 20,39

Η οσία Παρασκευή η Επιβατηνή, η και Νέα, αγία ελληνικής καταγωγής, απελάμβανε και απολαμβάνει ιδιαίτερης τιμής στον ορθόδοξο χώρο της Βαλκανικής, η οποία τιμή αποτυπώνεται στην αγιογραφία, υμνογραφία, λαογραφία και τέχνη των Βαλκανικών Χωρών, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ρουμανίας. Με την παραχθείσα για την οσία πλούσια γραμματεία κατά τη δύσκολη εποχή της αντιμετωπίσεως του κοινού εχθρού, των Οθωμανών, η αγία των Βαλκανίων, όπως εύστοχα έχει χαρακτηρισθεί, συνέδεσε τους ορθόδοξους βαλκανικούς λαούς και συνεχίζει να τους συνδέει με την μέχρι σήμερα αποδιδόμενη σ' αυτή τιμή.

Η μελέτη είχε δημοσιευθεί το πρώτον από την Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης και έφερε τον τίτλο "Η οσία Παρασκευή η Επιβατηνή". Η έκδοση πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έλευση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στην Ι. Μητρόπολη, η Παναγιότητα του οποίου ευλαβείται ιδιαιτέρως την οσία που τιμάται στην Φλώρινα. Εξαντληθέντων των αντιτύπων της Α΄ εκδόσεως προβαίνουμε στην πανομοιότυπη επανέκδοσή της υπό τον τίτλο "Οσία Παρασκευή η Επιβατηνή. Ιστορία και γραμματεία". Από την παραχθείσα για την οσία πλούσια γραμματεία, κείμενα της υστεροβυζαντινής και πρώιμης μεταβυζαντινής γραμματείας, καταδεικνύονται η ενότητα και οικουμενικότητα της Ορθοδοξίας, που υπαγορεύουν την υπερεθνική τιμή των αγίων, καθίστανται, επίσης, εμφανείς οι θρησκευτικοί δεσμοί και οι πολιτιστικές επιδράσεις μεταξύ των βαλκανικών λαών, συνάμα δε αποτρέπεται κάθε είδους προσπάθεια αλλοιώσεως της ιστορικής αληθείας σχετικά με την καταγωγή και την εθνικότητα της οσίας Παρασκευής.

(από τον πρόλογο της Β΄ εκδόσεως)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)