Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ.
Εάν παρατηρείτε ακόμα κάποιες  δυσλειτουργίες - προβλήματα,
παρακαλούμε ενημερώστε μας το συντομότερο δυνατόν επιλέγοντας
ΕΔΩ.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Πολιτική ζωή και Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότητα

Πολιτική ζωή και Ολυμπιακοί Αγώνες στην αρχαιότηταΤίτος Ι. Αθανασιάδης
επιμέλεια: Στέφανος Γουλάτης, Βασιλική Βλάσση, Σωτηρία Παπαδάκη

Απογευματινή, 2008
160 σελ.
[Κυκλοφορεί]

Το κληροδότημα των Ελλήνων στην ανθρωπότητα υπήρξε πλούσιο, με τη φιλοσοφία, την ιατρική, τις τέχνες, τα γράμματα, αλλά και τους κοινωνικούς και πολιτικούς θεσμούς να αποτελούν το σημαντικότερο μέρος του. Από τους πολιτικούς θεσμούς, δύο επηρέασαν βαθύτατα της εξέλιξή της και συνέβαλαν στο μεσουράνημα του πολιτισμού της. Και οι δύο αυτοί θεσμοί, η Δημοκρατία και οι Αμφικτυονίες, είναι ζωντανοί στην εποχή μας. Όλα ή σχεδόν όλα τα κράτη έχουν ως προμετωπίδα το ότι το πολιτικό τους σύστημα είναι δημοκρατικό (στην πραγματικότητα λίγα είναι αυτά που έχουν πραγματική δημοκρατία), ενώ η Κοινωνία των Εθνών προπολεμικά και ο ΟΗΕ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελούν συνέχεια της ελληνικής αμφικτυονικής ιδέας.

Από τους κοινωνικούς θεσμούς των αρχαίων Ελλήνων, αυτός που εμαγνήτισε και συνεχίζει να μαγνητίζει την ανθρωπότητα σήμερα είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι αποτελούν το αποτελεσματικότερο μέσο προσέγγισης των λαών και προαγωγής του πνεύματος της συνεργασίας και της ειρήνης.

Ως θεσμός, πάντως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μακροβιότεροι της δημοκρατίας. Δημοκρατία υπήρξε επί δύο περίπου αιώνες, για ορισμένες ελληνικές πόλεις, με πρώτη την Αθήνα κατά την αρχαιότητα και επί δύο περίπου αιώνες στη νεότερη και σύγχρονη εποχή στην Ευρώπη και τη βόρεια Αμερική και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ιαπωνία και μερικές ακόμα χώρες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέζησαν ως θεσμός 1.169 χρόνια κατά την αρχαιότητα και επί 112 χρόνια βρίσκονται εν ζωή στη σύγχρονη εποχή. [...]

(από την εισαγωγή του συγγραφέα με τίτλο "Ολυμπιακοί Αγώνες: η βαριά κληρονομιά")

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)