Βιβλίο
Ο φθόνος δείκτης της επιθυμίας
Μονογραφία μιας ψυχανάλυσης

Θάλεια Βεργοπούλου
Αθήνα
Εκδόσεις Καστανιώτη
1995
σ. 158
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-03-1409-0
Σύγχρονη Βιβλιοθήκη για την Ψυχανάλυση και Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία
Περιέχει Βιβλιογραφία
Κυκλοφορεί
Τιμή: 15.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 22-10-2008)
Περίληψη:

Τι σημαίνει ψυχανάλυση; Τι σημαίνει να είσαι ψυχαναλυτής; Πώς αντικρίζεις και διαλέγεσαι με ό,τι ονομάζουμε ψυχή; Πώς διαμορφώνεται ένας ψυχαναλυτής και εντάσσεται στους ψυχαναλυτικούς θεσμούς; Είναι μερικά ερωτήματα που συνεχώς επανέρχονται, μόλο που η ψυχανάλυση ανήκει στην παιδεία του δυτικού κόσμου.

Και σ' αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η Θάλεια Βεργοπούλου, σε μια σειρά άρθρων της που συγκεντρώνονται σ' αυτό το βιβλίο, που έχει μορφή δίπτυχου, και εκφράζουν και τη δική της περιπλάνηση στο χώρο του ασυνείδητου.

Στο πρώτο μέρος του δίπτυχου ο αναγνώστης ανακαλύπτει την «ψυχαναλυτική μονογραφία της Οντίλ», που η γλαφυρή και συχνά συναρπαστική περιγραφή της μας παρασύρει στους ψυχικούς μαίανδρους της Οντίλ, όπως ανάγλυφα αναδύονται στην αφήγησή της. Η απόδοση αυτής της ψυχαναλυτικής σχέσης, που εκτυλίσσεται επί πέντε χρόνια, μας αποκαλύπτει ότι η αντιμετώπιση του ασυνείδητου και της απωθημένης σεξουαλικότητας πραγματοποιούνται μέσα από την αμοιβαία ιχνηλάτηση δυο ψυχικών κόσμων που άλλοτε αγνοούνται και άλλοτε συγκρούονται και κάποτε συναντιούνται και επιτρέπουν την ψυχική ανάπτυξη. Στο κείμενο αυτό συναντούμε τη διεισδυτική ικανότητα και τις δυσκολίες του επιστήμονα-ψυχαναλυτή, τους δισταγμούς και τις αμφιβολίες του ψυχαναλυτή-ανθρώπου, τις ψυχικές θύελλες που γεννούν ο φθόνος και η επιθυμία, αλλά και την αγαλλίαση της Οντίλ, που μας επιτρέπουν μια πρώτη εξοικείωση με το τι είναι να «κάνεις ψυχανάλυση».

Στο άλλο μέρος του δίπτυχου ο αναγνώστης συναντά πρωτότυπες απόψεις που αφορούν στο «πέρας» της ψυχανάλυσης, στη γυναικεία σεξουαλικότητα, στη σημαντική προσφορά του Άγγλου ψυχαναλυτή W. R. Bion, αλλά κυρίως στην ψυχαναλυτική επίδραση και την επίπονη πραγμάτωσή της, θέματα που η συγγραφέας πραγματεύεται από πολλές σκοπιές και με την κριτική δυνατότητα που της επιτρέπει η επιστημονική εμπειρία της.