Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ο φιλόκαλος διδάσκαλος, Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης

Ο φιλόκαλος διδάσκαλος, Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης


Αφιέρωμα στα διακόσια χρόνια από την κοίμησή του

Χαράλαμπος Μ. Μπούσιας

Παρρησία, 2009
84 σελ.
ISBN 978-960-696-026-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 4,00

Ο μεγάλος διδάσκαλος του Γένους, ο Άγιος ασκητής των νεωτέρων χρόνων, η βρύση της θεολογίας, ο θησαυρός της σοφίας, ο θεοκίνητος κάλαμος και το πάνσοφο στόμα του Πνεύματος, Άγιος Νικόδημος, ο Αγιορείτης, ο γενναίος αγωνιστής της πατερικής παραδόσεως, ανήκει στη χορεία των Κολλυβάδων Πατέρων, στη χορεία των λίγων που σήκωσαν τους σταυρούς των πολλών, αυτών που εμπνεόμενοι από ταπεινή και θυσιαστική ευθύνη ακολούθησαν τα βήματα των ανά τους αιώνες Πατέρων της Εκκλησίας μας και πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της φιλοκαλικής αναγεννήσεως του 18ου αιώνος. Έτσι στην Όρθόδοξη αναγέννηση του 1780 οι θεοσεβείς Κολλυβάδες άναψαν τη φλόγα της επιστροφής στην παράδοση, για να καταδείξουν σ' όλους ότι "ολίγον πυρ ηλίκην ύλην ανάπτει".

Με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την κοίμηση του Αγίου Νικοδήμου του φιλόκαλου διδασκάλου, οφείλουμε αξιοχρέως να τιμήσουμε και να προβάλλουμε τη μνήμη του, γιατί αυτός ως υπερασπιστής των πατρώων παραδόσεων, ως γνήσιος εκπρόσωπος των Κολλυβάδων και ως θεόσοβος πρύτανις των Αγιορειτών Πατέρων, εκείνων που βρήκαν "την πράξιν εις θεωρίας επίβασιν" επηρεάζουν την σωστική πορεία των Ορθοδόξων του καιρού μας, μεταξύ των οποίων και τη δική μας. Τα συγγράμματά του αποτελούν κρουνούς δροσιστικούς στους οποίους τρέχουμε ως έλαφοι "επί τας πηγάς των υδάτων", ποταμούς θείας χάριτος, οι οποίοι αναψύχουν τις φλογιζόμενες από τις εφήμερες απολαύσεις την ματαιότητα των προσκαίρων και τον εφησυχασμό ψυχές μας. Γνωρίζοντας ότι η προβολή ενός κάποιου Αγίου, αλλά του αγιασμένου από την κοιλιά της μητρός του εκλεκτού κοσμήτορος της Εκκλησίας μας και φλεγόμενοι από την ιερή φλόγα που άναψαν στην Ορθοδοξία μας οι Κολλυβάδες Πατέρες, παραδίδουμε αυτό το σύντομο πονημάτιο στην αγάπη σας ευχόμενοι διαρκή εγρήγορση και ένταση του όμορφου αγώνος όλων για επιστροφή στη γνήσια, την ακραιφνή και ψυχοτρόφο Ορθόδοξη παράδοσή μας.

(πρόλογος του βιβλίου)

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)