Το μονοπάτι

Το μονοπάτιΊων Δραγούμης

Alter - Ego ΜΜΕ Α.Ε., 2009
236 σελ.
ISBN 978-960-469-473-0, [Εξαντλημένο]

Ίων (Ιωάννης) Δραγούμης (1878-1920)
Διπλωμάτης, μακεδονομάχος, ψυχή μυστικής οργανώσεως, πολιτικός, συγγραφέας. Γόνος επιφανούς αθηναϊκής οικογενείας με απώτερη καταγωγή το Βογατσικό Μακεδονίας. Είχε προγόνους πολιτικούς, λόγιους, αγωνιστές.

Μαζί με τους πρωτεργάτες του Μακεδονικού Αγώνα και το γαμπρό του Παύλου Μελά, πρωτοστατεί στον Αγώνα. Πρόξενος σε Μακεδονία, Θράκη, Αίγυπτο, και πρέσβης σε Πόλη, Ρώμη, Πετρούπολη (1899 - 1915). Στην Πόλη πρωτοστάτησε στη συνωμοτική Οργάνωση Κωνσταντινουπόλεως, η οποία είχε στόχο την προάσπιση του Ελληνισμού και την ένωση Ελλήνων και Τούρκων. Όργανο της κίνησης, η "Πολιτική Επιθεώρησις". Υπηρέτησε εθελοντής με το βαθμό του δεκανέα στους Βαλκανικούς Πολέμους. Θυελλώδης υπήρξε η σχέση του με τη Μ. Κοτοπούλη, ενώ γνωστό είναι το -πλατωνικό- ειδύλλιό του με την Π. Δέλτα. Δολοφονήθηκε από τη σωματοφυλακή του Ελ. Βενιζέλου με επικεφαλής τον Π. Γρυπάρη. Στερήθηκε έτσι ο Ελληνισμός έναν άνθρωπο που συνδύαζε ομορφιά, μόρφωση, ανιδιοτέλεια, συγγραφικό ταλέντο, διπλωματική ευφυΐα, ευγενική καταγωγή, όραμα.

Το πολιτικό του μανιφέστο εμπεριέχεται στα κείμενα "Ελληνικός πολιτισμός" και "Μονοπάτι", στο οποίο αναλύει τους σκοπούς της ύπαρξης του ελληνικού έθνους και το περιεχόμενο της εθνικής ιδεολογίας.