Βιβλίο
Η ιστορία θα με δικαιώσει
Η απολογία καταπέλτης που αρθρώνει το όραμα της επανάστασης για μια δίκαιη κοινωνία

Φιντέλ Κάστρο
Μετάφραση: Άρης Λασκαράτος
Αθήνα
Αιώρα
Αριθμός Έκδοσης: 1
2009
σ. 141
Σχήμα: 21χ14
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
ISBN: 978-960-7872-60-9
Γλώσσα πρωτοτύπου: ισπανικά
Σημειώσεις: Εισαγωγή: Tariq Ali. H εισαγωγή, οι σημειώσεις και το χρονολόγιο προέρχονται από το βιβλίο "The Declarations of Havana".
Κυκλοφορεί
Τιμή: 11.00€ Φ.Π.Α.: 6%
(Τελευταία Ενημέρωση Τιμής: 19-04-2010)
Περίληψη:

H απολογία του Φιντέλ Κάστρο στη δίκη του μετά την αποτυχημένη εξέγερση κατά του καθεστώτος Μπατίστα, στις 26 Ιουλίου 1953, όταν ηγήθηκε 150 Κουβανών επαναστατών σε μια επίθεση στο στρατόπεδο Μονκάδα. Ο Κάστρο, ασκούμενος δικηγόρος εκείνη την εποχή, επέλεξε να υπερασπιστεί μόνος τον εαυτό του στη δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 1953. Αργότερα δήλωσε ότι τα βασικά στοιχεία της ομιλίας του -π.χ. τα κίνητρα και το πρόγραμμα των επαναστατών- είχαν ήδη γραφεί για να χρησιμοποιηθούν ως ανακοίνωση και μανιφέστο των εξεγερμένων στην περίπτωση που η εξέγερση επετύγχανε. Μια ομιλία καταπέλτης που αρθρώνει το όραμα της επανάστασης για μια δίκαιη κοινωνία, ενάντια στην τυραννία και τη διαφθορά της εξουσίας.
Η ομιλία του Κάστρο συνοδεύεται από εισαγωγικό κείμενο του γνωστού συγγραφέα και ακτιβιστή Ταρίκ Αλί, με τίτλο Η σφεντόνα του Δαυίδ, που αναδεικνύει την επικαιρότητα του λόγου του.

Η έκδοση επίσης περιλαμβάνει επεξηγηματικές σημειώσεις και ένα συνοπτικό χρονολόγιο της Κουβανικής Ιστορίας από την άφιξη του Κολόμβου ως την επανάσταση του 1959, που έφερε τον Κάστρο στην εξουσία.

Κριτικές - Παρουσιάσεις:
Μαγδαληνή ΤσεβρενήH ρητορική ικανότητα και το όραμα του Φιντέλ Κάστρο"Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα"20/9/2009
Σοφία ΒούλτεψηΗ ιστορία θα με δικαιώσει"Απογευματινή"20/6/2009