Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Nutuk: Ο μέγας ρητορικός

Nutuk: Ο μέγας ρητορικόςGazi Mustafa Kemal
μετάφραση: Μαρία Μαυροπούλου
επιμέλεια: Ι. Θ. Μάζης
επιμέλεια σειράς: Ι. Θ. Μάζης

Εκδόσεις Παπαζήση, 2009
629 σελ.
ISBN 978-960-02-2215-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 26,63

Στις 15 Οκτωβρίου 1927 και κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Μεγάλης Συνέλευσης του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, Πρόεδρος της νεοσύστατης Τουρκικής Δημοκρατίας, ανέβηκε στο βήμα και άρχισε την ομιλία του. Πρόκειται για την ομιλία που έγινε γνωστή ως Atatork'on Nutku και η οποία διήρκεσε 6 ημέρες (συνολικά 36,5 ώρες). Μία αγόρευση που στην πορεία του χρόνου αποδείχτηκε μεγάλης ιστορικής σημασίας τόσο για τους Τούρκους όσο και για τους ανά τον κόσμο μελετητές του έργου του Ατατούρκ και της νεώτερης ιστορίας της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αυτής, ο Ατατούρκ κάνει μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των τελευταίων χρόνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και στη συνέχεια αφηγείται όλη την πορεία του τουρκικού έθνους κατά τη διάρκεια του Αγώνα για την Ανεξαρτησία της Τουρκίας και τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Το μεγάλο ενδιαφέρον της αγόρευσης αυτής για τον Έλληνα αναγνώστη έγκειται στο ότι μπορεί να βρει κομμάτια της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που τα αφηγείται ο επί κεφαλής του στρατού της "απέναντι" πλευράς, ο άνθρωπος που πήρε τις μεγάλες αποφάσεις εκ μέρους της Τουρκίας.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι με την ομιλία του αυτή ο Ατατούρκ κατέγραψε όχι μόνο τη ζωή και τις απόψεις του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και τις λύσεις που έδωσε, αλλά κυρίως την ιστορία της Νεώτερης Τουρκίας όπως εκείνος ήθελε να την παρουσιάσει και να την αφήσει παρακαταθήκη στις νεώτερες γενιές, στις οποίες εμπιστεύεται το καθήκον της διαφύλαξης της ανεξαρτησίας της Τουρκίας.

Είναι η πρώτη φορά που μεταφράζεται ολόκληρο το κείμενο στην ελληνική γλώσσα και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι στην καλύτερη γνώση και κατανόηση της σύγχρονης ιστορίας και των δύο λαών.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Σοφία Βούλτεψη, Μέγας ρητορικός: Για να γνωρίζεις τον αντίπαλο πρέπει να τον μελετάς, "Απογευματινή", 13.3.2010
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)