Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η γεωπολιτική των πετρελαίων

Η γεωπολιτική των πετρελαίων


Η διεθνής οικονομία και οι κρίσεις

Αθανάσιος Κουρματζής

Ιδιωτική Έκδοση, 2009
544 σελ.
ISBN 978-960-93-0977-6, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 27,69

Για περισσότερα από εκατό χρόνια, το πετρέλαιο αποτελεί βασικό συστατικό των κοινωνικών συγκροτήσεων. Ο πλούτος που παράγει και παράγεται απ' αυτό, δεν έχει μόνο οικονομική σημασία. Αναβαθμίζει τα ποιοτικά κριτήρια της ζωής των ανθρώπων και προσθέτει επιτάχυνση στην τεχνολογική ορμή. Το πετρέλαιο είναι ένα στρατηγικό εμπόρευμα βάσης που από μόνο του αποτελεί οικονομικό τομέα παραγωγής. Πληθώρα συμφερόντων παγκοσμίως έχει χτιστεί πάνω του και σε ολόκληρη την αλυσίδα των μορφών του. Έρευνα, εξόρυξη, διύλιση, μεταφορά, κατανάλωση, βιομηχανοποιημένα προϊόντα, κρατικά έσοδα, συγκρούσεις, πολεμικές συρράξεις, κατεδαφίσεις καθεστώτων και αλλαγές συνόρων ακόμα, συνιστούν ένα αχανές πεδίο πάνω στο οποίο περιστρέφεται η νεωτερική διαμόρφωση του κόσμου.

Το βιβλίο αυτό προσεγγίζει το ακανθώδες θέμα του πετρελαίου και αποπειράται να γνωρίσει όλες τις εμφανείς και αφανείς πτυχές του.

Αναλύει τις σημαντικότερες γεωοικονομικές ζώνες που το παράγουν και διερευνά τις επιπτώσεις που προκαλεί στο οικονομικό και πολιτικό επίπεδο των χωρών, θέτει στο στόχαστρο του 20 χώρες παραγωγούς και συνάγει τη γεωπολιτική ισχύ τους από τις ποσότητες πετρελαίου που διαθέτουν. Επιχειρεί την ανατομία του ΟΠΕΚ, και των χωρών μελών του, της Κίνας, της Ινδίας και του Μεξικού. Αξιολογεί την ενεργειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, της Κασπίας και της Κ. Ασίας. Περιγράφει τις αδύναμες ενεργειακές πλευρές των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, και διεισδύει στη πολυπλοκότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου. Και όλα αυτά στο πλαίσιο των μεταβολών της διεθνούς οικονομίας την οποία αναλύει με μεγάλη προσοχή και μεθοδικότητα. Τέλος εφαρμόζει οικονομετρικό μοντέλο πρόβλεψης της κατανάλωσης πετρελαίου παγκοσμίως για το έτος 2020.
Ποιο είναι το μέλλον του "μαύρου χρυσού"; Πόση ακόμα θα είναι η ένταση που προκαλεί πάνω στην ανθρωπότητα; Θα έχει την τύχη του "λευκού χρυσού" (βαμβάκι) του δέκατου ένατου αιώνα;


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Άλκης Γαλδαδάς, Στύβοντας την πέτρα, "Το Βήμα", 1.9.2013
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)