Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού Τύπου 1784 - 1974

Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού Τύπου 1784 - 1974


Εφημερίδες, περιοδικά, δημοσιογράφοι, εκδότες: Εισαγωγικά κείμενα Α - Δ

Συλλογικό έργο
επιμέλεια: Λουκία Δρούλια, Γιούλα Κουτσοπανάγου
φωτογράφιση: Γιάννης Βουλγαράκης

Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.). Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών, 2008
542 σελ.
ISBN 978-960-7916-53-2, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 163,07

Η τετράτομη "Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού Τύπου 1784 - 1974" αποτελεί καρπό μιας προσπάθειας που ξεκίνησε με το ομώνυμο ερευνητικό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών το 1995. Με χρονική αφετηρία το 1784, έτος έκδοσης της πρώτης ελληνικής εφημερίδας στη Βιέννη και καταληκτική χρονολογία την Μεταπολίτευση, περίοδο που αποτελεί τομή και στην ιστορία του Τύπου, η "Εγκυκλοπαίδεια" προσφέρει ένα "πανόραμα" της έντυπης δημοσιογραφίας και των πρωτεργατών της στην ελληνική επικράτεια και το εξωτερικό, όπου αναπτύχθηκε ο ελληνισμός.
Η "Εγκυκλοπαίδεια" απαρτίζεται από τρία μέρη: Περίγραμμα ιστορίας του Τύπου, αλφαβητικά ταξινομημένα λήμματα και παραρτήματα. Τα κείμενα που προτάσσονται των λημμάτων αποτελούν ένα συνοπτικό και πολύ κατατοπιστικό περίγραμμα της ιστορίας του Τύπου κατά τους δύο και πλέον αιώνες του βίου του. Ξεκινώντας από τον προεπαναστατικό Τύπο και φθάνοντας έως την περίοδο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και την Μεταπολίτευση, παρουσιάζεται με ενάργεια η άρρηκτη, αμφίδρομη σχέση του Τύπου με τις αναπτυσσόμενες ελληνικές κοινωνίες, σε όλες τους τις εκφάνσεις και ιδιαίτερα με την πολιτική και την πολιτισμική ζωή, καθώς και ο ειδικός ρόλος του εντός συγκεκριμένων ιστορικών περιόδων.
Τη συντακτική ομάδα του έργου πλαισίωσε ένα επιτελείο 340 συνεργατών (καθηγητές πανεπιστημίου, ιστορικοί και άλλοι κοινωνικοί επιστήμονες, δημοσιογράφοι, βιβλιοθηκάριοι, αρχειονόμοι, μελετητές τοπικής ιστορίας, συλλέκτες) που κατέθεσαν τις γνώσεις και τα προϊόντα των ερευνών τους στα πάνω από 2.300 λήμματα της "Εγκυκλοπαίδειας", τα οποία συνοδεύονται από 1.600 περίπου φωτογραφίες. Από τα 2.300 λήμματα, τα 1.600 των εντύπων (εφημερίδων και περιοδικών) καλύπτουν, ενδεικτικά, το σύνολο της επικράτειας αλλά και του εξωτερικού, καθώς και όλο το εύρος του πολιτικού φάσματος. Τέλος, η παρουσίαση και άλλων κατηγοριών εντύπων (αθλητικά, οικονομικά, φιλολογικά, καλλιτεχνικά, παιδικά, επιστημονικά, θρησκευτικά, γυναικεία, παιδαγωγικά, επαγγελματικά κ.ά.) καθιστά πληρέστερη την εικόνα αυτού του "πανοράματος" του Τύπου.
Στα 700 περίπου λήμματα για τα πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην παραγωγή των εντύπων, παρουσιάζονται όχι μόνο οι σημαντικότεροι και γνωστότεροι εκδότες, δημοσιογράφοι και γελοιογράφοι, αλλά και οι λιγότερο γνωστοί, αυτοί των εντύπων της περιφέρειας και του εξωτερικού, που κατέβαλαν τις δικές του προσπάθειες για την ανάπτυξη του Τύπου.
Το έργο ολοκληρώνεται με Παραρτήματα. Στο πρώτο, παρουσιάζονται τα σύντομα ιστορικά των ενώσεων και σωματείων του Τύπου που με τη δράση τους συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωσή του, καθώς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όσων εργάζονται στον χώρο αυτό. Η σχολιασμένη Γενική Βιβλιογραφία που ακολουθεί, παρουσιάζει τον Τύπο ως αντικείμενο έρευνας και αποτελεί πολύτιμο βοήθημα για τους αυριανούς μελετητές του θέματος. Στη συνέχεια, η σύντομη παρουσίαση της νομοθεσίας περί Τύπου από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, καταγράφει τις "περιπέτειές του και τους δύσκολους δρόμους της αυτονόητης, σήμερα ελευθεροτυπίας. Τέλος, το φωτογραφικό ένθετο των τελευταίων σελίδων απεικονίζει το "ταξίδι" των εντύπων προς τον τελικό αποδέκτη τους, τον αναγνώστη.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Στάντης Αποστολίδης, Έλληνες «Εγκυκλοπαιδιστές» - πέρασαν και δεν κόλλησαν!..., "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 629, 13.11.2010
Ελισάβετ Κοτζιά, Σπουδαίο έργο υποδομής, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 18.10.2009
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Ο ελληνικός Τύπος, "Εστία", 18.7.2009
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Φαντάροι κρατούσαν εφημερίδες στα χαρακώματα, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 20.6.2009
Στάθης Κουτρουβίδης, Η τετράτομη Εγκυκλοπαίδεια του ελληνικού Τύπου (1784-1974). Πολύτιμο έργο για τη μελέτη της νεοελληνικής κοινωνίας, "Η Εποχή", 17.5.2009
Σωτήρης Βανδώρος, 190 χρόνια… επί του πιεστηρίου, "Ελεύθερος Τύπος", 10.5.2009
Παντελής Μπουκάλας, Πανόραμα του ελληνικού Τύπου, "Η Καθημερινή", 5.5.2009
Νίκος Μπακουνάκης, Το ίχνος του Τύπου, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 3.5.2009
"Βιτρίνα", Το «ταξίδι» των εντυπώσεων στο χρόνο, Περιοδικό "Index", τχ. 31, Μάιος 2009
Γιάννης Νέδας, Η ιστορία του τύπου, Περιοδικό "Διαβάζω", τχ. 496, Μάιος 2009
Μια εγκυκλοπαίδεια για την ιστορία του ελληνικού Τύπου, "Η Αυγή", 30.4.2009
Η Εγκυκλοπαίδεια του Ελληνικού Τύπου, "Lifo", τχ. 153, 9.4.2009
Όλγα Σελλά, Το πανόραμα του ελληνικού Τύπου, "Η Καθημερινή", 8.2.2009
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)