Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ιστορικό αρχείο Μετσόβου και συλλογή του εμπορικού οίκου Τσανάκα

Ιστορικό αρχείο Μετσόβου και συλλογή του εμπορικού οίκου Τσανάκα


Συνοπτικός οδηγός

Νικόλαος Μέλιος, Ευαγγελία Μπαφούνη

Ινστιτούτο Μελέτης της Τοπικής Ιστορίας και της Ιστορίας των Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Τ.Ι.Ι.Ε.), 2002
76 σελ.
ISBN 960-7975-08-1, ISBN-13 978-960-7975-08-9, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 7,13

[...] Ένα μεγάλο μέρος του έντυπου ιστορικού πλούτου του Μετσόβου βρίσκεται ακόμη διάσπαρτο και αναξιοποίητο. Σε όλα σχεδόν τα σπίτια, υπάρχουν μέσα σε σεντούκια φωτογραφίες, επιστολές, σημειώσεις και άλλα έντυπα, που τις περισσότερες φορές χάνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, σε κάποιο "ξεκαθάρισμα" από αυτά που συχνά κάνουμε με σκοπό να αποκτήσουμε ωφέλιμο χώρο. Χάνονται ξαφνικά, ακόμη και σημαντικότατες προσωπικές συλλογές, που ανήκουν σε άξιους Μετσοβίτες λογίους.

Και όταν αυτό γίνεται από "το μοιραίον φυγείν αδύνατον" μιας πυρκαγιάς, μιας πλημμύρας ή μιας άλλης φυσικής καταστροφής, ας "πάνε στο καλό" μαζί με τα άλλα... Όταν όμως γίνεται από κάποια άλλη αιτία, που θα μπορούσε να αποφευχθεί, είναι πολύ κρίμα. Το αποτέλεσμα της συστηματικής εργασίας που αποτυπώνεται συνοπτικά με τη μορφή καταλόγου στο τέλος αυτής της λιτής έκδοσης, αποτελεί την πρώτη "μαγιά" αρχείων του "Κέντρου Τεκμηρίωσης της Τοπικής Ιστορίας και του Πολιτισμού του Μετσόβου". Ανήκει στο Δήμο, για να είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί και θα παραμείνει για πάντα περιουσία όλων των Μετσοβιτών.

Το Ίδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα ενήργησε και θα ενεργεί μόνον ως ένας καταλύτης - αρωγός αυτής της προσπάθειας, όπως αυτή περιγράφεται στο παρακάτω εισαγωγικό σημείωμα από τους ειδικούς, που κλήθηκαν να συμβάλουν με την πείρα και την τεχνογνωσία που απέκτησαν, στην οργάνωση και λειτουργία παρόμοιων ιστορικών αρχείων σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως στον Πειραιά, στη Σάμο και στη Λιβαδειά. [...]

Τάσος Αβέρωφ

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)