Το ημερολόγιο ενός δαίμονα

Το ημερολόγιο ενός δαίμοναClive Barker
μετάφραση: Μαρία Έξαρχου

Οξύ, 2009
217 σελ.
ISBN 978-960-436-226-4, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 9,90

"Κάψε αυτό το βιβλίο. Κάν' το. Γρήγορα, όσο είναι καιρός. Κάψ' το.
Μην κοιτάξεις ούτε μία λέξη παραπάνω. Με άκουσες; Ούτε. Μία. Λέξη".

Έτσι αρχίζει το ημερολόγιο ενός δαίμονα της Κόλασης, που γράφτηκε το 1438. Είναι ένα χειρόγραφο ποτισμένο με τη δαιμονική υπόσταση του συγγραφέα του, το οποίο ξεκινάει σαν ένα πομπώδες μα φαινομενικά ακίνδυνο χρονικό, αλλά καταλήγει να αποκαλύψει στον αναγνώστη τη συγκλονιστική αλήθεια για την αιτία του αρχέγονου πολέμου ανάμεσα στο Καλό και το Κακό.

"Το όνομά μου είναι Τζάκαμποκ Μποτς. Κάποτε ήξερα τι σήμαινε, αλλά τώρα πια το 'χω ξεχάσει. Κάποτε ήμουν φυλακισμένος σ' αυτές τις σελίδες, παγιδευμένος στις λέξεις που διαβάζεις αυτήν τη στιγμή και κλεισμένος στο σκοτάδι τον περισσότερο καιρό, ενώ το βιβλίο ήταν για πολλούς αιώνες θαμμένο σε μια στοίβα από βιβλία που κανείς δεν άνοιξε ποτέ. Ούτε χίλια χρόνια δεν θα μου έφταναν για να περιγράψω τις φρικτές πράξεις που θα μπορούσαν να υποκινήσουν οι λέξεις του. Αυτά είναι τ' απομνημονεύματά μου. Ή, αν θέλεις, η εξομολόγησή μου..."

Ο Clive Barker, μετρ του μακάβριου και του μαγικού, από τους κορυφαίους εκπροσώπους της λογοτεχνίας τρόμου, υπογράφει ένα πρωτότυπο μυθιστόρημα που θα σας παγώσει το μεδούλι.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Αλέξανδρος Στεργιόπουλος, Το ημερολόγιο ενός δαίμονα, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 588, 29.1.2010
Σοφία Νικολαΐδου, Επιστημονική φαντασία, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 12.12.2009
Χρήστος Ζαρίφης, Το ημερολόγιο ενός δαίμονα: Αριστουργηματικός δαιμονικός εφιάλτης, www.in2life.gr, 2.11.2009
Σοφία Νικολαΐδου, «Κάψε αυτό το βιβλίο», "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 22.8.2009