Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Πώς η ιστορία γίνεται παρελθόν

Πώς η ιστορία γίνεται παρελθόνΠαναγιώτης Νούτσος

Ελληνικά Γράμματα, 2008
370 σελ.
ISBN 978-960-19-0342-2, [Εξαντλημένο]
Τιμή € 30,26

Στο παρόν βιβλίο διενεργείται η κριτική εξέταση θεωρητικών αντιλήψεων για την ιστορία και το έργο των ιστορικών. Ο έλεγχος αυτός αφορά τον τρόπο ανάπτυξης των οικείων επιχειρημάτων ως προς το είδος και κυρίως ως προς το βαθμό οικείωσης της ιστορικής πραγματικότητας. Για την τιτλοφόρηση αυτού του εγχειρήματος, συνεχίζεται μια πρακτική "αντιστροφής" γνώριμη και στον Μαρξ που αντιπαρατίθεται στον Προυντόν.
Έτσι, τώρα από το "Πώς το παρελθόν γίνεται ιστορία" οδεύουμε προς το "Πώς η ιστορία γίνεται παρελθόν". Ως προς τη μορφή του κειμένου, αυτή είναι πολυειδής, δηλαδή καταβάλλεται προσπάθεια να συνυπάρξουν οι κυριότερες εκδοχές του γραπτού λόγου, με δεσπόζουσα όμως και ενοποιό την αποδεικτική λειτουργία της θεωρητικής σκέψης.
Η εγρήγορση του δρώντος ερευνητικού υποκειμένου καρποφορεί ως εξυπαρχής έλεγχος παρωχημένων "κοινών τόπων" που αναπαράγονται ως "καινοτόμοι" για να αποδώσουν τάχα τη "σύγχρονη" φορά του ιστορικού γίγνεσθαι. Μέσα από ένα πολύμηνο αναγνωστικό ημερολόγιο, με σχεδόν πέντε εκατοντάδες εγγραφές λίγων γραμμών ή πολλών σελίδων, αντιμετωπίζεται η αυτοπαρουσιαζόμενη ως "ποιητική της ιστορίας". Αυτή που ανάγει το "ιστορείν" σε υπόθεση της Πηνελόπης, δηλαδή που "πλέκει και ξεπλέκει" συνεχώς το κείμενο του παρελθόντος και προτιμά να "αφουγκράζεται" τις πηγές με στόχο την "αναζήτηση νοήματος" και όχι να τις "ρωτάει" αναζητώντας τις αιτίες των γεγονότων.
Το βιβλίο, στο οποίο προτάσσεται κατατοπιστικό σημείωμα "Για τον αναγνώστη", κλείνει με τα "Επιλεγόμενα", τη γαλλική περίληψη και το ευρετήριο ονομάτων.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ελένη Γούλα, Πώς η ιστορία γίνεται παρελθόν, Περιοδικό "Μανδραγόρας", τχ. 41, Νοέμβριος 2009
"Βιτρίνα", Πώς η ιστορία γίνεται παρελθόν, Περιοδικό "Index", τχ. 32, Ιούνιος 2009
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)