Ο νυχτερινός ταξιδιώτης

Ο νυχτερινός ταξιδιώτηςΤζέιμς Ελλρόυ
μετάφραση: Ανδρέας Αποστολίδης

Άγρα, 2009
353 σελ.
ISBN 978-960-325-790-5, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 16,23

"Η τριλογία του Λόυντ Χόπκινς μ' έμαθε να γράφω. "Ο Νυχτερινός Ταξιδιώτης" (Because the Night) και ο "Λόφος των Αυτοκτονιών" είναι τεχνικά άρτια και πολύ καλά δομημένα. Πρόκειται για βιβλία με γοργή δράση, βίαια, σκληρά και μαύρα. Μου δίδαξαν την οικονομία στο γράψιμο και με προετοίμασαν για πιο φιλόδοξα μυθιστορήματα."
(James Ellroy )

O αστυνομικός Τζανγκλ Τζακ Χέρτζογκ, ήρωας του Σώματος του Λος Άντζελες, έχει εξαφανιστεί. Ένα πολύνεκρο φονικό, που πραγματοποιήθηκε με όπλο προ της εποχής του Αμερικανικού Εμφυλίου, παραμένει ανεξιχνίαστο. Συνδέονται αυτές οι δύο υποθέσεις; Καθώς ο αρχιφύλακας Λόυντ Χοπκινς ανασυνθέτει το παζλ, πέφτει πάνω στα σκοτεινά μυστικά του σατανικού ψυχιάτρου Τζων Χάβιλλαντ.

Ο Δρ. Τζων Χάβιλλαντ, ο Νυχτερινός Ταξιδιώτης, είναι ψυχίατρος, που χειρίζεται μοναχικούς και αδύνατους ανθρώπους. Ασκεί την εξουσία του πάνω τους πάντα τις νύχτες. Παράλληλα, αντλεί από τους ασθενείς του πληροφορίες, προκειμένου να ενισχύσει την εξουσία του. Όλα αυτά μέχρι να βρεθεί στο δρόμο του Νυχτερινού Ταξιδιώτη ο Λόυντ Χόπκινς.

"Τα μυθιστορήματα του Ελλρόυ μας ταξιδεύουν στα σκοτεινά μονοπάτια των ναρκωτικών και της τρέλας, στα θολά νερά της διεστραμμένης ευφυΐας. Λουσμένα με ένα απόκοσμο φως, αποπνέουν την παράξενη γοητεία ενός νέου όπλου."
(Gilles Berton, Playboy)

"Αυτή εδώ τη φορά, δεν είναι υπερβολικό να μιλήσει κανείς για μια αίσθηση αγωνίας που χτυπάει σαν γροθιά το στομάχι, μια και τα πάντα είναι ελεγχόμενα, όλες οι αισθήσεις του συγγραφέα είναι ταγμένες στην υπηρεσία αυτής της εφιαλτικής ιστορίας."
(J. Ondolini, Le Provencal)

"O πιο διεισδυτικός συγγραφέας αστυνομικών ιστοριών της γενιάς του."
(Sunday Times)


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Ηλίας Μαγκλίνης, Λος Άντζελες, πόλη δαιμόνων και αγγέλων, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 3.2.2013
Ηλίας Μαγκλίνης, Γνήσιο ελροϊκό hardcore, "Η Καθημερινή"/ "Ειδική Έκδοση", 13.12.2009
Πέτρος Μάρκαρης, Η Αμερικανική Ήπειρος, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 12.12.2009
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Δράση μετά μουσικής, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 576, 30.10.2009
Αγγελική Μπιρμπίλη, Because he is Ellroy, "Athens Voice", τχ. 271, 17.9.2009
Κώστας Μελισσόπουλος, Σκοτεινά μυστικά, ανεξιχνίαστες υποθέσεις, "Βραδυνή", 8.8.2009
Πέτρος Τατσόπουλος, Ο βρώμικος ντετέκτιβ κρύβει τραύματα Σε πόλεμο με τους ήρωές του, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 1.8.2009
Φίλιππος Φιλίππου, Φόνοι στις ακτές, "Το Βήμα"/ "Βιβλία", 26.7.2009