Αποκαταστάθηκε το τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε απο την εταιρεία που φιλοξενούσε την ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Η υπηρεσία πλέον διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Η ναυμαχία του Ναβαρίνου: πολλαπλές αναγνώσεις

Η ναυμαχία του Ναβαρίνου: πολλαπλές αναγνώσεις


Η συλλογή του Αντώνη Τάντουλου

επιμέλεια: Γεωργία Κακούρου - Χρόνη, Πέπη Γαβαλά
μετάφραση: Νίκη Φιλιπποπούλου, Ρεβέκα Τσατοβίδου
φωτογράφιση: Αντώνης Τάντουλος, Γιώργος Χαλκιαδάκης

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, 2009
83 σελ.
ISBN 978-960-85308-5-0, [Κυκλοφορεί]

Το υλικό που έχει συγκεντρωθεί για τη ναυμαχία στο Ναβαρίνο αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης συλλογής, όπού σχηματίζεται τα τελευταία χρόνια με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός ναυτικού μουσείου στη Λακωνία.
Το Ναβαρίνο αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην ελληνική ναυτική ιστορία. Όχι μόνο γιατί έκρινε την τύχη της πατρίδας μας, αλλά και γιατί στη ναυμαχία υπήρξε ουσιαστική ελληνική συμμετοχή. Ένας μάλιστα από τους συμμετέχοντες, ο πιλότος του Godrington Πέτρος Μικέλης, δολοφονήθηκε άνανδρα στην αιγυπτιακή ναυαρχίδα, συμμετέχοντας σαν μεταφραστής σε διαπραγματευτική αποστολή, και ουσιαστικά σφράγισε με το αίμα του την απόφαση του Άγγλου ναυάρχου να διατάξει πυρ κατά του τουρκοαιγυπτιακού στόλου.
Η δημιουργία μιας καλής θεματικής συλλογής είναι αποτέλεσμα επίμονης αναζήτησης πολλών χρόνων. Απαιτεί από τον συλλέκτη αγάπη, αφοσίωση, υπομονή και προ πάντων γνώση. Η πλατειά διαδεδομένη άποψη πως απαιτείται και πακτωλός χρημάτων είναι απόλυτα λανθασμένη. Η οικονομική άνεση δεν δημιουργεί συλλέκτες, απλά, εάν υπάρχει, τους διευκολύνει.
Μια ιδιαιτερότητα που χαρακτηρίζει τη συλλογή για τη ναυμαχία στο Ναβαρίνο, και που επιβεβαιώνει την προηγούμενη άποψη, είναι ότι περιλαμβάνει πολλά, ευτελή σε μια πρώτη ματιά, αντικείμενα. Που όμως αποκτούν μια διαφορετική αξία συγκεντρωμένα στην ίδια θεματική ενότητα, γιατί αποτελούν τεκμήρια της επίδρασης που είχε στον κόσμο ένα τόσο συνταρακτικό γεγονός. [...]

Αντώνης Ι. Τάντουλας


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Η ναυμαχία του Ναβαρίνου, "Εστία", 30.1.2010
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)