Η άνοδος της Δημοκρατίας

Η άνοδος της Δημοκρατίας


Ι. Η επανάσταση των νεοτέρων χρόνων: ΙΙ. Η κρίση του φιλελευθερισμού (1880-1914)

Marcel Gauchet
μετάφραση: Αλέξανδρος Κιουπκιολής

Πόλις, 2009
457 σελ.
ISBN 978-960-435-248-7, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 29,36

Η "Άνοδος της δημοκρατίας" προτείνει μία φιλοσοφική ιστορία του εικοστού αιώνα και ταυτόχρονα μία θεωρία της δημοκρατίας. Η απομάκρυνση από τη θρησκεία οδηγεί σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι επιδιώκουν να αυτοκυβερνηθούν. Αλλά στην πραγματικότητα αυτός ο κόσμος είναι ο πλέον δύσκολος να ελεγχθεί. Το έργο κάνει μία εμπεριστατωμένη ανάλυση των περιπετειών αυτής της ταραχώδους εξέλιξης, με τις ποικίλες κρίσεις και παρεκκλίσεις της.

Οι δύο πρώτοι τόμοι, "Η επανάσταση των νεότερων χρόνων" και "Η κρίση του φιλελευθερισμού", δημοσιεύονται μαζί, στην ανά χείρας επίτομη έκδοση.

Ο πρώτος τόμος αποτελεί ένα είδος προλόγου. Σκιαγραφεί το υπόβαθρο, διερευνώντας με συμπυκνωμένο τρόπο την ενιαία επανάσταση που εκτυλίσσεται από το 1500 ως το 1900, την επανάσταση της αυτονομίας. Κατά κύριο λόγο, επιδιώκει να αναδείξει τις τρεις ιδιαίτερες συνιστώσες του απομαγευμένου κόσμου, από τη σκοπιά της πολιτικής, του δικαίου και της ιστορίας. Η πρωτοτυπία της δημοκρατίας μας έγκειται στον συνδυασμό αυτών των τριών στοιχείων, ένα συνδυασμό που αποτελεί ταυτόχρονα το διηνεκές της πρόβλημα.

Ο δεύτερος τόμος παρουσιάζει μία εις βάθος ανάλυση της περιόδου 1880-1914, που αποτελεί τη μήτρα του εικοστού αιώνα, των τραγωδιών και των επιτευγμάτων του. Την εποχή κατά την οποία τίθενται οι βάσεις της φιλελεύθερης δημοκρατίας, χάρη στη σύνδεση του αντιπροσωπευτικού πολιτεύματος με την καθολική ψηφοφορία, το νέο σύμπαν που αναπτύσσεται διαρρηγνύει το κληρονομημένο πλαίσιο του θρησκευτικού σύμπαντος, το οποίο στήριζε το οικοδόμημα των νέων ελευθεριών. Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει ολοκληρωτικές παρεκτροπές αλλά θα προωθήσει επίσης την εμβάθυνση και τη σταθεροποίηση των φιλελεύθερων δημοκρατιών.

Τούτο ακριβώς το καθοριστικό επεισόδιο θα εξετάσει ο τρίτος τόμος, "Η δοκιμασία των ολοκληρωτισμών". Ο τέταρτος και τελευταίος τόμος, "Ο νέος κόσμος", θα είναι αφιερωμένος, από την ίδια οπτική και με τα ίδια εργαλεία ανάγνωσης, στον αναπροσανατολισμό της ζωής των κοινωνιών μας από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 και στη νέα αναπτυξιακή κρίση της δημοκρατίας στην οποία μας βύθισε.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Μάρκος Δραγούμης, Μήπως αυτοχειριάζεται η Δημοκρατία;, "The Athens Review of Books", τχ. 15, Φεβρουάριος 2011
Βασίλης Μουρδουκούτας, Ο αγώνας των νεωτέρων δημοκρατιών , "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 5.9.2010
Θανάσης Γιαλκέτσης, Η δημοκρατία εναντίον του εαυτού της, "Ελευθεροτυπία", 13.2.2010
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Το μετέωρο βήμα της δημοκρατίας, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 586, 15.1.2010
Ξενοφών Μπρουντζάκης, Η άνοδος της Δημοκρατίας, "Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας", τχ. 13, 17.12.2009
Νίκος Καραπιδάκης, Η αποκρυπτογράφηση της δημοκρατίας, "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 13.12.2009
Τάκης Θεοδωρόπουλος, Από τον Σωκράτη στην παγκοσμιοποίηση, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 12.12.2009
Ξενοφών Μπρουντζάκης, Η άνοδος της Δημοκρατίας, "Το Ποντίκι", 5.11.2009