Η γεωγραφία των ανακαλύψεων

Η γεωγραφία των ανακαλύψεων


Ένα ταξίδι στα βιβλία των ταξιδιών

Λουκάς Αξελός

Στοχαστής, 2009
64 σελ.
ISBN 978-960-303-171-0, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 8,48

Η περιπλάνηση αποτελεί ένα αφετηριακό σημείο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, από την αρχή της ιστορίας. Ταυτίζεται με τον αγώνα του ανθρώπου για επιβίωση, για επέκταση του ζωτικού του χώρου, για την ικανοποίηση της περιέργειας του και για ό,τι συνιστά εν πολλοίς τον κόσμο που τον περιβάλλει.
Η ανακάλυψη του καινούργιου, η προσέγγιση του διαφορετικού, η κατανόηση της διαφορετικότητας και του σχετικού της ανθρώπινης εμπειρίας και γνώσης μπροστά στο απέραντο και παντοδύναμο της φύσης και του σύμπαντος, αποτελούν την Ιθάκη των ανακαλύψεων.
Το βιβλίο αυτό είναι μια σφαιρική, κατατοπιστική και γλαφυρή ιστόρηση της μεγάλης αυτής περιπλάνησης, από τον Πυθέα και τους Βίκινγκς, μέχρι τον Κολόμβο και τον
Σκοτ, μέσα από τις αφηγήσεις των ίδιων και των περιπετειών τους, στην προσπάθεια τους να επεκτείνουν την γνώση για τον πλανήτη, να έρθουν σε επαφή με τον Άλλο και να ανοίξουν νέους δρόμους.
Με λίγα λόγια, είναι ένα ταξίδι στα βιβλία των ταξιδιών, μια πλούσια περιγραφή της ατέλειωτης αυτής Οδύσσειας, που πάνω από όλα, στάθηκε μια εμπειρία ορίων. Ορίων του χωροχρόνου, ορίων του κόσμου, ορίων των ανθρώπων των ίδιων και του πεπρωμένου τους από το οποίο δεν ξέφυγαν ακόμη.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Η γεωγραφία των ανακαλύψεων, "Εστία", 5.6.2010
Ξενοφών Μπρουντζάκης, Η γεωγραφία των ανακαλύψεων, "Το Ποντίκι"/ "Βιβλιοπόντικας", τχ. 13, 17.12.2009