Τεστ ΠΑΠ...

Τεστ ΠΑΠ...Ηλίας Μακρής
εικονογράφηση: Ηλίας Μακρής

Τυπωθήτω, 2009
141 σελ.
ISBN 978-960-402-366-0, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 23,01

Το "Τεστ ΠΑΠ..." είναι μια συλλογή από γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαλέρα". Περιλαμβάνει σκίτσα που έχουν γίνει με αφορμή τα πλέον τρανταχτά γεγονότα των δύο τελευταίων ετών, από την τραγική περίοδο της κυβέρνησης Καραμανλή μέχρι τις πρώτες κυβερνητικές μέρες του Γιώργου Παπανδρέου και τη μάχη της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία.

Το βασικό κριτήριο για την επιλογή των σκίτσων σε αυτή την έκδοση ήταν η διαχρονικότητα και η δυνατότητά τους να στέκονται μόνα τους χωρίς τη συνοδεία λεζάντας υπενθύμισης του γεγονότος που τα προκάλεσε.

Ελπίδα του Ηλία Μακρή είναι το λεύκωμα αυτό να χαρίσει στους αναγνώστες του ένα χαμόγελο σαν μικρό αντίβαρο στη μελαγχολική μας πραγματικότητα.

"... Η γραφή του σκίτσου είναι ακριβής και σαφής, σχεδόν ρεαλιστική. Η ματιά του, όμως, το συνηθέστερο είναι έκκεντρη, λοξή, ανατρεπτική, σχεδόν υπερρεαλιστική. Εκεί που η εφημερίδα, ο αναγνώστης, ο πολίτης βλέπουν κανονικότητες, ή έστω μια μικρή ρωγμή στην κανονικότητα, ο Μακρής δείχνει ένα ρήγμα... δείχνει το ψέμα, τη συμβατική αλήθεια, την υποκρισία, ακόμη και τη εξαπάτηση, ακούσια ή εκούσια. Η αφαιρετική του γλώσσα τού επιτρέπει να πει με ενάργεια και παρρησία ό,τι είναι δύσκολο ή και αδύνατον να πουν ο ρεπόρτερ και ο αρθρογράφος. Μπορεί να τα πει όλα χωρίς καν λόγια..."

Νίκος Ξυδάκης


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Μαρία Τζαμπούρα, Οι ζωές των άλλων, "Book Press", τχ. 6, Μάρτιος 2010
Vivienne Nilan, A smorgasbord of everyday idiocies and indignities, "Athens Plus", 29.1.2010
Γιάννης Ασδραχάς, Τεστ ΠΑΠ..., "Εξπρές", 17.1.2010
Ανδρέας Πετρουλάκης, Τεστ ΠΑΠ..., www.protagon.gr, 2.1.2010
Όλγα Σελλά, Χιούμορ με ή χωρίς λεζάντες, "Η Καθημερινή", 1.1.2010
Ελένη Μπίστικα, Καλημέρα, Χαμόγελο, έστω και με... «Τεστ Παπ», "Η Καθημερινή"/ "Τέχνες και Γράμματα", 20.12.2009