Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Παιδικό βιβλίο και φιλαναγνωσία

Παιδικό βιβλίο και φιλαναγνωσία


Θεωρητικές αναφορές και προσεγγίσεις: Δραστηριότητες

Γιάννης Σ. Παπαδάτος

Εκδόσεις Πατάκη, 2009
300 σελ.
ISBN 978-960-16-2970-4, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 19,36

Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στις μικρές ηλικίες είναι αναγκαίο να στηριχθεί σε ένα σύστημα όπου όλα τα μέρη του θα συνεισφέρουν ανάλογα. Το βιβλίο αποτυπώνει, σε όλα τα κεφάλαια, θεωρητικά και πρακτικά αλληλοδιαπλεκόμενες προσεγγίσεις, δραστηριότητες και προτάσεις προκειμένου να θεμελιωθεί το πλαίσιο από το οποίο θα αναδυθεί εκείνος ο αναγνώστης που θα προσεγγίσει το βιβλίο κριτικά μέσα από πρωτογενείς και δημιουργικές διεργασίες, Υπ' αυτή την έννοια μπορεί να αποτελέσει χρηστικό συμπλήρωμα ιδιαίτερα για τον/την εκπαιδευτικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες των παιδαγωγικών τμημάτων και των τμημάτων προσχολικής αγωγής των πανεπιστημίων.

Στο Πρώτο Μέρος προσεγγίζεται το παιδικό βιβλίο σε σχέση με τη σύγχρονη διαδικτυακή και πολυπολιτισμική πραγματικότητα. Σημειώνονται ο ρόλος της πολιτείας και οι διαθέσεις του αναγνωστικού κοινού. Επίσης, παρουσιάζεται η εικόνα του παιδικού βιβλίου (γνώσεων και λογοτεχνικού) στην Ελλάδα και εξετάζονται από κοινωνιολογικής και παιδαγωγικής απόψεως ορισμένες θεματικές κατηγορίες λογοτεχνικών βιβλίων.

Το Δεύτερο Μέρος περιέχει τρία σχέδια φιλαναγνωσίας: η "Οικο-ανάγνωση και Ανάγνωση" στηρίζεται στη συλλογιστική των φυσικών οικοσυστημάτων και στη διαδικασία νέων φιλαναγνωστικών στάσεων μέσα από τις διαδρομές της γνώσης και της αισθητικής συγκίνησης. Το δεύτερο σχέδιο, "Γεω-ανάγνωση και Ανάγνωση", βασίζεται σε ένα επικοινωνιακό πλαίσιο όπου ο μαθητής-αναγνώστης με αφορμή τα βιβλία λογοτεχνίας και τη συγγραφική του δράση γνωρίζει μια άγνωστη σ' αυτόν γεωγραφική περιοχή. Στο τρίτο σχέδιο, "Κοσμο-ανάγνωση και Ανάγνωση", προτείνονται τρόποι και διαδικασίες στο επίπεδο της σχολικής πραγματικότητας οι οποίοι πέρα από την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας συμβάλλουν στην αποδοχή της ετερότητας και στο σεβασμό του «Άλλου». Και τα τρία σχέδια συνθέτουν όψεις του εν εξελίξει κριτικού αναγνώστη μέσα από μια ανάλογα τρισυπόστατη διαμορφούμενη κοινότητα αναγνωστών.

Στο Τρίτο Μέρος, που είναι και το κατεξοχήν πρακτικό, αναφέρονται δραστηριότητες φιλαναγνωσίας που κατά καιρούς έχουν εφαρμοστεί σε διάφορα σχολεία:

α. Δραστηριότητες για τη γνωριμία του βιβλίου, β. Δραστηριότητες με αφορμή την ανάγνωση κάποιου βιβλίου και γ. Δραστηριότητες συγγραφής μιας ιστορίας. Επίσης, προτείνονται δραστηριότητες με αφορμή μια παραμυθική ιστορία και ένα μυθιστόρημα.

Το Τέταρτο Μέρος αναφέρεται ειδικότερα σε σημαντικούς πόλους της παιδευτικής διαδικασίας: στο σχολείο με εστίαση τη σχολική τάξη, στις βιβλιοθήκες, σε μαθήματα ειδικότητας και στη σχέση τους με το παιδικό βιβλίο, επίσης στην οικογένεια και τέλος στην επιλογή των βιβλίων και στους ρόλους των αναγνωστών από τη βρεφική ως και την εφηβική ηλικία.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Μαρίζα Ντεκάστρο, Λογοτεχνία για παιδιά: Θεωρία και παιδαγωγική, www.oanagnostis.gr, 23.7.2014
Αλέξανδρος Δρίβας, Παιδικό βιβλίο και φιλαναγνωσία, diastixo.gr, 29.10.2012
Γεώργιος Παπαντωνάκης, Παιδικό βιβλίο και φιλαναγνωσία, Περιοδικό "Κείμενα", Ιούλιος 2012
Τασούλα Τσιλιμένη, Παιδικό βιβλίο και φιλαναγνωσία, Περιοδικό "Κείμενα", τχ. 11, Ιούλιος 2010
Δημήτρης Δαλδάκης, Παιδικό βιβλίο και φιλαναγνωσία, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 595, 19.3.2010
Μαρίζα Ντεκάστρο, Διάβασα... τα περί φιλαναγνωσίας, "Τα Νέα"/ "Βιβλιοδρόμιο", 30.1.2010
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)