Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Τα βιομηχανικά κτίρια του Βόλου

Τα βιομηχανικά κτίρια του ΒόλουΚώστας Αδαμάκης

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2009
187 σελ.
ISBN 978-960-244-138-1, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 26,50

Τα βιομηχανικά κτίρια του Βόλου είναι σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης. Κτισμένα τα περισσότερα στο κεντρικό τμήμα του αστικού ιστού, αποτελούν αψευδείς μάρτυρες του τεχνικού πολιτισμού της περιοχής, ο οποίος δημιούργησε μια από τις σημαντικότερες βιομηχανικές πόλεις-λιμάνια του ελληνικού χώρου στις αρχές του 20ού αιώνα.

Αρχικά, περιγράφονται, αναλύονται και ερμηνεύονται οι κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύχθηκε η βιομηχανία στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου. Η ανάπτυξη της πόλης ξεκίνησε με την παρακμή των δραστηριοτήτων στα χωριά του Πηλίου. Μετά το 1881, χρονιά προσάρτησης της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος, ξεκίνησε το "βιομηχανικό φαινόμενο" στην περιοχή. Οι πρώτοι επιχειρηματίες-βιομήχανοι ήταν πηλιορείτες μετανάστες από την Αίγυπτο και τη Μικρά Ασία, που επέστρεψαν στην πατρίδα τους επενδύοντας κεφάλαια σε νέες δραστηριότητες. Τομείς που κατεξοχήν αναπτύχθηκαν ήταν η υφαντουργία, η σιδηρουργία, ο κλάδος τροφίμων και ποτών, η επεξεργασία καπνού, η βυρσοδεψία.

Εν συνεχεία, παρουσιάζονται 53 εργοστάσια της περιοχής, με όλα τα στοιχεία που κρίθηκε ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην κατά το δυνατόν καλύτερη συνολική εικόνα-ταυτότητα της βιομηχανίας.

Το αρχειακό ιστορικό υλικό, η φωτογραφική, η αρχιτεκτονική και κατασκευαστική τεκμηρίωση, οι πρωτογενείς αποτυπώσεις, οι συνεντεύξεις με απογόνους των βιομηχάνων που αποτελούν καρπό πολυετούς έρευνας (1985-2005), ελπίζουμε να συμβάλουν στην καλύτερη γνώση του τεχνικού μας πολιτισμού και να δώσουν τη δυνατότητα αξιοποίησης από επιστήμονες και ερευνητές.

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)