Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Ο Κάλβος κι άλλη μια φορά

Ο Κάλβος κι άλλη μια φορά


Συνοπτικό χρονολόγιο, αναλυτική εργογραφία & επιλεγμένη βιβλιογραφία Ανδρέα Κάλβου

Γιώργος Ανδρειωμένος

Ergo, 2007
203 σελ.
ISBN 978-960-8376-30-4, [Κυκλοφορεί - Εκκρεμής εγγραφή]
Τιμή € 22,43

Ο Ανδρέας Κάλβος συνεχίζει να παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους "αγνώστους" της νεοελληνικής λογοτεχνίας, μολονότι η πολυκύμαντη ζωή του και οι ελληνόφωνες ωδές του έχουν απασχολήσει εκτενώς τους μελετητές. Παράλληλα, στο γενικό κοινό παραμένει άγνωστο ένα μεγάλο μέρος της πολυσχιδούς δράσης του, ίσως λόγω του ότι, με λιγοστές σχετικά εξαιρέσεις, η φιλολογική έρευνα δεν έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στα πέραν των Ωδών κείμενά του (στην ιταλική, αγγλική και γαλλική γλώσσα) και επομένως στα μετά το 1826 καθέκαστα του βίου του. Αυτές τις πλευρές επιχειρεί να αναδείξει το νέο βιβλίο του Γιώργου Ανδρειωμένου, το οποίο δανείζεται τον "παλαμικό" τίτλο: "Ο Κάλβος κι άλλη μια φορά".

Η παρούσα έκδοση ανοίγει με την παράθεση των ουσιωδών πληροφοριών που πρέπει να διαθέτει κάποιος που θα θελήσει να ασχοληθεί με το βίο του ποιητή της Αρετής: το συνοπτικό χρονολόγιο Ανδρέα Κάλβου καλύπτει διακόσια χρόνια, ξεκινώντας με τη γέννηση του Ζακυνθινού βάρδου το 1792 και καταλήγοντας στον εορτασμό της διακοσιετηρίδας του, το 1992. Η πυκνή παράθεση των βιοεργογραφικών δεδομένων που τον αφορούν, συνοδεύεται από επιλογή συναφούς εικονογραφικού υλικού. Στη συνέχεια καταγράφονται αναλυτικά όλα τα κείμενα που συνέταξε ο Κάλβος, ανά γλώσσα (ελληνικά, ιταλικά, αγγλικά και γαλλικά) και ανά είδος (ποίηση, θέατρο, δοκίμιο, μελέτη, μετάφραση, αλληλογραφία και λοιπά γραπτά).

Τέλος, παρατίθεται επιλεγμένη βιβλιογραφία Ανδρέα Κάλβου, η οποία αναφέρεται στο διάστημα 1818-2006 και περιλαμβάνει κρίσεις και πληροφορίες περί του ποιητή, αφιερώματα περιοδικών σε αυτόν, ποιήματα που του έχουν αφιερωθεί, μελοποιήσεις έργων του, κινηματογραφικές ταινίες περί αυτού και καλλιτεχνικές δημιουργίες εμπνευσμένες από την κάλβεια ποίηση. Η έκδοση ολοκληρώνεται από εξαντλητικά ευρετήρια προσώπων, εκδοτών, εντύπων, τόπων, δικτυακών σελίδων, καλβικών και άλλων έργων, καθώς και λοιπών όρων και θεσμών.


Κριτικές - Παρουσιάσεις
Αλέξης Ζήρας, Γιάννης Δάλλας, Περικλής Παγκράτης, Διονύσης Σέρρας, Γιώργος Ανδρειωμένος, Γιώργος Βέης, Δημήτρης Δημηρούλης, Διονύσης Μουσμούτης, Νίκος Κουρκουμέλης, Λεύκιος Ζαφειρίου, Δημήτρης Αρβανιτάκης, Βασίλης Ζηλάκος, Όταν ο ποιητής έσπειρεν παντού την χαράν με την θλίψη, "Ελευθεροτυπία"/ "Βιβλιοθήκη", τχ. 581, 4.12.2009
Σταυρούλα Τσούπρου, Καλβικό πανόραμα σε έναν τόμο, "Η Καθημερινή", 18.3.2008
Χαρίκλεια Δημακοπούλου, Και πάλιν ο Κάλβος, "Εστία", 19.1.2008
Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)