Η υπηρεσία διατίθεται εξ ολοκλήρου από τις υποδομές νέφους του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Αρχική Σελίδα | Ιστορικό | Υπηρεσίες και Προϊόντα | Διαφημιστείτε | Επικοινωνία Αναζήτηση:
 
English Ελληνικά
  Αν παρατηρείτε κάποια ανακρίβεια στην εγγραφή, ενημερώστε μας...
  Θεματική αναζήτηση
...................................
Τα βιβλία του μήνα
...................................
Νέες κυκλοφορίες
...................................
Λογοτεχνικά βραβεία
...................................
Eκδηλώσεις για το βιβλίο
σε όλη την Ελλάδα

...................................
Στατιστικά της Ελληνικής Βιβλιοπαραγωγής 2011
Σύγχρονα κοινωνικά θέματα στην ελληνική παιδική και νεανική λογοτεχνία

Σύγχρονα κοινωνικά θέματα στην ελληνική παιδική και νεανική λογοτεχνία


Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της σημερινής κοινωνίας

Μένη Κανατσούλη, Σμαράγδα Παπαδοπούλου - Μανταδάκη, Τασούλα Τσιλιμένη, Αλέξανδρος Ακριτόπουλος, Βενετία Αποστολίδου, Ιωάννης Βασιλαράκης, Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αλεξάνδρα Ζερβού, Ελένη Ηλία, Ιωάννα Καλιακάτσου, Χαρά Κουζέλη, Ανδρέας Καρακίτσιος, Σοφία Γαβριηλίδου
επιμέλεια: Τασούλα Δ. Τσιλιμένη

Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού Π.Τ.Π.Ε. Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 2009
231 σελ.
ISBN 978-960-6786-03-7, [Κυκλοφορεί]
Τιμή € 17,16

[...] Ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φορέας από τους πρώτους που ενεργοποιείται σε ζητήματα προώθησης της παιδικής λογοτεχνίας, επιχειρεί μια αποκλειστική και εις βάθος μελέτη της σύγχρονης θεματολογίας της παιδικής λογοτεχνίας, με την διοργάνωση διημερίδας με τίτλο "Ξεκλειδώνοντας τα μυστικά της σημερινής κοινωνίας: Σύγχρονα κοινωνικά θέματα στην ελληνική παιδική/νεανική λογοτεχνία". Η διημερίδα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάιο του 2007, σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Συνδιοργανωτής ήταν και το περιοδικό "Διαδρομες".

Ο παρών τόμος φιλοξενεί τις σχετικές ανακοινώσεις πανεπιστημιακών και διδακτόρων της Παιδικής Λογοτεχνίας οι οποίοι συμμετείχαν στη διημερίδα.

Στις πέντε συνεδρίες κατατέθηκαν απόψεις και στοιχεία ερευνών προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το ζήτημα της θεματολογίας στα σύγχρονα παιδικά/νεανικά λογοτεχνικά κείμενα. Στις δεκατέσσερες εισηγήσεις παρουσιάζονται ζητήματα φεμινισμού, συγκρούσεις και κρίσεις, η βία, ο ρατσισμός και η εγκληματικότητα, ο πόλεμος και τα ηρωικά πρότυπα, η εφηβική παραβατικότητα, το πορτρέτο του κακού, οι σύγχρονες μορφές διδακτισμού, η διαφορετικότητα, το προφίλ του έφηβου κ.α.

Παρατηρείται ότι η πλειοψηφία των εισηγητών εστιάζει και εξετάζει τη θεματολογία στο σύγχρονο εφηβικό και νεανικό μυθιστόρημα. Παράλληλα αλλά σε μικρότερη έκταση γίνονται αναφορές και στο εικονογραφημένο βιβλίο. Η έμφαση που δίνεται από τους εισηγητές στο μυθιστόρημα δικαιολογείται από το γεγονός ότι το είδος αυτό "εκφράζει το ισχυρότερο ρεύμα της Παιδικής λογοτεχνίας", ακολουθώντας παράλληλους δρόμους με το μυθιστόρημα ενηλίκων. Το εικονογραφημένο βιβλίο επίσης, είναι είδος που κι αυτό παρουσιάζει εκδοτική άνθιση τα τελευταία χρόνια και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ερευνητών. Μέσα από τις πολυφωνικές προσεγγίσεις των εισηγητών αναδεικνύονται πτυχές της σύγχρονης κοινωνίας όπως αυτές υφίστανται στην πραγματικότητα ή όπως θα έπρεπε να υφίστανται. [...]

(από την εισαγωγή της Τασούλας Τσιλιμένη)

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:
- Μένη Κανατσούλη, "Φεμινιστικό μυθιστόρημα για παιδιά"
- Σμαράγδα Παπαδοπούλου - Μανταδάκη, "Η παιδική λογοτεχνία ως εργαλείο κοινωνικής μάθησης: Παραδείγματα επίλυσης συγκρούσεων και διαχείρισης κρίσεων βίας με γλωσσικές δραστηριότητες στην τάξη"
- Τασούλα Τσιλιμένη, "Ο πόλεμος στα σύγχρονα εικονογραφημένα παιδικά βιβλία"
- Αλέξανδρος Ακριτόπουλος, "Βία, ρατσισμός και εγκληματικότητα στο σύγχρονο νεανικό μυθιστόρημα"
- Βενετία Ακοστολίδου, "Αναπαράσταση της εφηβικής παραβατικότητας στο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη 'Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της'"
- Ιωάννης Βασιλαράκης, "Αυτοβιογραφικά παιχνίδια μυθοπλασίας με. φόντο την πρόσφατη Ιστορία μας. Κείμενα για νεαρές ηλικίες"
- Αγγελική Γιαννικοπούλου, "Που πήγαν οι λύκοι, οι μητριές και οι γίγαντες: Αναζητώντας το προφίλ
τον κακού στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο"
- Αλεξάνδρα Ζερβού, "Ο σύγχρονος διαφωτισμός: επικαιρότητα και μετουσίωση του διδακτισμού σε ελληνικά και ξένα παιδικά βιβλία του καιρού μας"
- Ελένη Ηλία, "Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία σε πρόσφατα λογοτεχνικά έργα της Αγγελικής Βαρελλά και τηςΛότης Πέτροβιτς - Ανδροντσοπούλου"
- Ιωάννα Καλιακάτσου, "Η αποστασιοποίηση από το ηρωικό πρότυπο. Παρωδία και πόλεμος
στα σύγχρονα αντιπολεμικά παραμύθια"
- Χαρά Κουζέλη, "Υπαινικτικές και ευθείες εκδοχές της διαφορετικότητας σε εικονογραφημένα
παιδικά βιβλία προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας"
- Ευαγγελία Μουλά, "Η διαχρονική δεξίωση της έννοιας της εφηβείας και το Bildungsroman"
- Ανδρέας Καρακίτσιος, "Παιδική Ποίηση ή το άγχος της επιβίωσης"
- Σοφία Γαβριηλίδου, "Η παρουσία της ξένης παιδικής λογοτεχνίας στο περιοδικό Διαδρομές"

Back Print Print
.:BiblioNet ©2000-2012    .:Σχεδιασμός Ιστοσελίδας: Karamella:digid    .:Κατασκευή Ιστοσελίδας: Eθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)